Sarajevo Film Festival danas je objavio zvaničnu selekciju takmičarskog programa, u kojoj su se, u različitim kategorijama, našli i filmovi iz Crne Gore.

 

U okviru zvanične takmičarske selekcije na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu svjetsku premijeru imaće dugometražni igrani film “Elegija lovora” prema scenariju i u režiji crnogorskog reditelja Dušana Kasalice.

 

“Elegija lovora” je projekat kompanija Meander Film iz Crne Gore i Non-aligned Films iz Srbije. Podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i od strane Filmskog centra Srbije.

 

Priča prati Filipa, u interperetaciji Frana Lasića, uglađenog univerzitetskog profesora koji odlazi sa suprugom na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvati sa neobičnom lakoćom. Filip bježi od problema u malo selo i duboku šumu, gdje će sresti majku i zaljubiti se u djevojku koja je nekada bila zmija.

 

Glumačku ekipu pored Frana Lasića čine Savina Geršak, Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović.

 

Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, snimatelj zvuka Luka Barajević, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

 

Iz filma "Ječam žela"

Iz filma “Ječam žela”

 

U takmičarskoj selekciji studentskog filma je i film „Ječam žela“, film crnogorskog reditelja Andrije Mugoše, koji će na 27. Sarajevo Film Festivalu imati svjetsku premijeru.

„Ječam žela“, prati priču o neobičnom danu u životu junaka Jakova, naizgled porodičnog čovjeka koji, svjestan svoje slabosti i okružen društvom bez razumijevanja, krije svoj pravi identitet i odlučuje da se okrene vjeri kako bi u njoj našao spas. Za kuma na krštenju svoje kćerke zove starog prijatelja Petra koji živi van zemlje. Njegov dolazak će probuditi duboko potisnute uspomene na njihovu vezu, a Petar ne uspijeva da odoli svom iskušenju i pokušava krijući da dopre do Jakova, koji je svjestan da je uzeo lažni identitet da bi se utopio u sredinu.

Uloge u filmu tumače: Milivoje Obradović, Momčilo Otašević, Kristina Stevović, Zoran Rakočević. Producentkinja filma je Katarina Kastratović. Pored režije, scenario i montažu potpisuje Andrija Mugoša.

Film je rađen u produkciji crnogorske kompanije KA Productions, a prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

Iz filma "Pomirenje"

Iz filma “Pomirenje”

 

 

U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma, našla se i crnogorska manjinska koprodukcija „Pomirenje“ u režiji Marije Zidar, koja će na Sarajevo Film Festivalu imati regionalnu premijeru. Film je koprodukcija crnogorske kompanije Seagull Entertainment sa kompanijama Vertigo iz Slovenije i RTV Slovenije, Baščelik iz Srbije i Dera Film sa Kosova.

 

Ove godine će 27. izdsanje Sarajevo film festivala biti održano od 13. do 20. avgusta. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima, takmičiće se ukupno 47 filmova, u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

 

Detaljnije o ovogodišnjoj selekciji Sarajevo Film Festivala možete čitati ovdje.