Dva crnogorska filma nagrađena su na ovogodišnjem 9. izdanju Balkan New Film Festivala – BaNeFF koji je održan u Stokholmu.

Kratkometražni dokumentarni film “Obrad”, reditelja Branislava Milatovića, dobio je nagradu za najbolji zvuk, dok je nagradu za najbolji kratki animirani film dobio “Minja i klimatske promjene”, reditelja Zorana Markovića.

Film “Obrad” realizovan je u produkciji firme Bitter Frames Production iz Podgorice, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore.

„Zvuk u filmu „Obrad“ je izuzetan i budi sjećanje na zaboravljeni svijet papira u digitalizovanom svijetu. Bez dijaloga, zvuk i akustika podižu film na viši nivo. Svaki zvuk je oštar i povišen, u skladu sa Rembrantovskom fotografijom i svijetlom u filmu“, stoji u obrazloženju žirija za nagradu.

U novembru 2020. godine, film je premijerno prikazan na prestižnom Camerimage Film Festivalu u Poljskoj.

“Obrad” je filmska priča o čovjeku koji, uprkos okolnostima, s velikom pažnjom i ljubavlju radi svoj posao.

Producenti filma su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, direktor fotografije Lazar Radić, izvršni producent je Nemanja Dragović, zvuk je radio Bobo Stanišić, pomoćnik reditelja je Pavle Simonović, saradnik na scenariju Milo Masoničić, asistent kamere Niko Tripunović, montažer je Vladimir Radovanović, dok je kolor korekciju radio Nikola Marinković.

 

 

Žiri je film “Minja i klimatske promjene” ocijenio kao “dobro napravljen animirani kratki film, koji se na komičan način bavi važnim glavnim pitanjem. Sve viđeno očima djeteta i sa divnom završnom raspravom koja nam ostavlja veliki osmjeh na licu i nadu u budućnost.

Film “Minja i klimatske promjene” realizovala je NVO Green home u okviru projekta “Zajedno za bolju klimu u Crnoj Gori”, a u partnerstvu sa NVO Savjet za ekološku gradnju i Climat Action Networke, uz finansijsku podršku Evropske unije. Glas djevojčici iz filma daje Minja Miketić, animaciju i crtež su radili Mario Đorđević i Nemanja Abazović, zvuk Aleksandar Brajović, a scenario, režiju i produkciju Zoran Marković Zonjo.