Crnogorski filmovi “Ti imaš noć” i “Peloid” i u ovoj godini nastavljaju sa prikazivanjima na važnim svjetskim festivalima.

Dugometražni igrani film “Ti imaš noć”, reditelja Ivana Salatića, selektovan je u Bright Future programski dio Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR).

Od 47 filmova iz cijelog svijeta, 19 su svjetske premijere, 10 su internacionalne premijere, a jedan od njih ima svoju evropsku premijeru na festivalu. Svi debitantski filmovi u ovoj selekciji, koji na IFFR-u imaju svjetsku ili internacionalnu premijeru ujedno su u takmičarskoj Bright Future selekciji i mogu osvojiti nagradu u iznosu od 10.000 eura.

Film „Ti imaš noć“ Ivana Salatića do sada je uspješno prikazan na brojnim svjetskim filmskim festivalima: Settimana Internazionale della Critica di Venezia, Festival Autorskog Filma (FAF), Human Rights Film Festival Zagreb, Novos Cinemas Festival Internacional de Cinema de Pontevedra, Festival de Sevilla, Vienalle Film Festival, Thessaloniki International Film Festival, Cinedays Festival of European Film Skopje.

Kratkometražni igrani film “Peloid”, reditelja Bojana Stijovića, dio je takmičarske selekcije za najbolji kratki film na Trieste Film Festivalu.

Stijovićev “Peloid” takmičiće se za priznanje i nagradu među 13 filmova odabranih u ovoj selekciji na ovogodišnjem 30. izdanju TFF-a, koje će se održati od 18. do 25. januara u Trstu.

Nedavno je i ovaj film započeo svoj festivalski život, pa je tako publika imala priliku da ga vidi na CinEast – Central and Eastern European Film Festivalu, Zagreb film festivalu, Sarajevo film festivalu, Filmskom frontu u Novom Sadu, Seanema film festivalu, Podgorica film festivalu.