Crnogorska kinematografija biće u fokusu petog izdanja međunarodnog filmskog festivala posvećenog srednjeevropskom i istočnoevropskom filmu i filmskoj kulturi – BEAST, koji se održava u Portu od 21. do 25. septembra.

Specijalni program „Focus Montenegro“ prvi put će portugalskoj publici predstaviti recentnu crnogorsku filmsku produkciju, ali i neke klasike crnogorske kinematografije, kroz tri programska segmenta: „School Visit“ donosi pregled kratkih filmova studenata Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje; „Festival Visit“ donosi selekciju kratkih crnogorskih filmova sa Podgorica Film Festivala, dok će Crnogorska Kinoteka kroz segment „Retrospektiva“ (u selekciji Andra Martinovića) predstaviti klasike crnogorske kinematografije kratkog i dugog metra.

Festival će večeras u 22h svečano otvoriti film „Elegija lovora“ Dušana Kasalice, nedavno odabrani crnogorski kandidat za nagradu američke Akademije filmske umjetnosti i nauke (Oskar) u kategoriji Najbolji međunarodni film.

 

 

U četvrtak, 22. septembra na programu će biti filmovi iz segmenta „Festival Visit“, i to: „Koža će nam postati siva“ Ivana Bakrača, „Soa“ Dušana Kasalice, „Put“ Senada Šahmanovića, „Peloid“ Bojana Stijovića i „Neko treći“ Milorada Milatovića. Istog dana publika u Portu će biti u prilici da pogleda i „Ljepotu poroka“ Živka Nikolića u okviru programa „Retrospektiva“.

U subotu, 24. septembra, na programu su filmovi iz segmenta „School Visit“, i to: „Ječam žela“ Andrije Mugoše, „U koliko krećemo sjutra?“ Matije Jovanovića, „Mir“ Gabrijela Camaja, „Pomaže bog“ Zvonimira Grujića, „Nekome svome“ Seada Šabotića i „Velika dostignuća“ Nikole Vučinića, dok će u okviru programa „Retrospektiva“ biti prikazani kratki filmovi: „Čovjek i voda“ Mila Đukanovića i Zdravka Velimirovića, „Mali voz“ Branislava Bastaća, „Ljubav“ Vlatka Gilića, „Strasti“ Vladimira Perovića i „Metri života“ Momira Matovića.

Pored crnogorskih filmova, festivalska publika i gosti iz filmske industrije će biti u prilici da poslušaju masterklas koji će održati prof. Nikola Vukčević, rukovodilac studijskog programa „Film i mediji“ na FDU Cetinje, kao i prezentaciju programa „Film in Montenegro“ koji promoviše Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju, koju će održati savjetnik za međunarodnu promociju i saradnju u Filmskom centru Crne Gore Marko Eraković.

Festival BEAST se organizuje peti put sa ciljem da portugalskoj publici približi istočnoevropsku kinematografiju, ali i da otvori prostor za debatu i dijalog sa kulturama ovog regiona, demistifikujući klišee i obrađujući savremena socio-politička pitanja i probleme. U zvaničnoj selekciji festivala naći će se 28 kratkometražnih i srednjemetražnih filmova iz srednje i istočne Evrope, sa fokusom na novija ostvarenja mlađih autora. Festival organizuje kulturna asocijacija „OKNA“ iz Porta u partnerstvu sa Gradskim vijećem grada Porta, dok je program „Focus Montenegro“ realizovan uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Više informacija o programu festivala možete preuzeti ovdje.