Crnogorski igrani film “Sobe”, reditelja Pavla Simonovića i scenariste Ilije Đurovića, u produkciji Protos Filma iz Podgorice i hrvatskog koproducenta Eclectica, dobio je podršku Hrvatskog audiovizuelnog centra po osnovu javnog poziva za sufinansiranje kinematografskih djela u kategoriji manjinskih koprodukcija. U okviru istog konkursa je podržan i “Zalazak“, dugometražni dokumentarni film u postprodukciji, u režiji Miloša Jaćimovića, crnogorskog koproducenta Meander Film iz Nikšića i hrvatskog koproducenta UO Zagreb Film Festival.

Projekat “Sobe” podržan je iznosom od 80.000 eura, dok je za postprodukciju dokumentarnog filma “Zalazak” opredijeljeno 18.000 eura. Oba projekta su prethodno podržana na konkursima Filmskog centra Crne Gore.

 

“Sobe” su priča o Kolji, koji je, nakon pet godina provedenih u zatvoru, ponovo na slobodi, spreman da krene iz početka. Ubrzo po izlasku srijeće Vordu, saučesnika u zločinu koji je Kolja i poslao u zatvor. Osim što su bili prijatelji i momci osuđeni na „snalaženje“ u svijetu sitnog, uličnog kriminala, Kolje i Vorda bili su ljubavnici, što se u njihovom okruženju ne prašta. Susret nakon šestogodišnje razdvojenosti u njima budi staru ljubav i strast, ali ih i vraća u svijet iz kojeg su mislili da su se izvukli. Jedan Koljev nesmotren potez i jedna Vordina loše smišljena poslovna „kombinacija“ za vrat im stavlja ozbiljne ulične igrače. Pokušaj brzog snalaženja tjera ih u stalnu akciju i pokušaje da se izvuku, a na tom putu srijeću čitav niz likova koji im kroz život prolaze brzo kao prizori nagomilanog otpada na suncem sprženoj periferiji Podgorice – grada u kom pokušavaju da prežive naši likovi.

“Zalazak” je dugometražni dokumentarni film koji ekranizuje jedan dan u životu liječilišta na moru.