Čak dva crnogorska filmska projekta selektovana su za ovogodišnje izdanje programa MIDPOINT Feature Launch 2021, koji je namijenjen timovima (producent, reditelj, scenarista) iz srednje i istočne Evrope, sa prvim ili drugim dugometražnim igranim filmom reditelja koji se prijavljuje.

 

Među devet selektovanih projekata našli su se projekti iz Crne Gore – „Braća“, reditelja Bojana Stijovića, scenariste Stefana Boškovića i producenta Veliše Popovića, kao i projekat „Bez rikverca“, reditelja Branislava Milatovića, scenariste Mila Masoničića i producenta Miljana Vučelića. Oba selektovana filmska projekta su tokom prošle godine podržana u kategoriji razvoja projekta od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

MIDPOINT Feature Launch je jedna od najznačajnijih radionica za razvoj projekata u Evropi. MIDPOINT Feature Launch 2021 sastoji se iz četiri modula – tri rezidencijalne radionice i predstavljanje projekata na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gdje će najbolji projekat biti nagrađen KVIFF i MIDPOINT nagradom za razvoj u vrijednosti od 10.000 eura. Producenti će imati priliku da učestvuju i na radionici u okviru koprodukcijskog marketa When East Meets West.

 

,

Raspored organizovanja radionica je sljedeći:
• Radionica 1: januar 2021.
• Radionica 2: april 2021.
• Radionica 3: jul 2021.
• Feature Launch Spotlight: januar 2022.

 

Devet selektovanih igranih filmskih projekata proći će kroz intenzivni program koji će učesnicima omogućiti blisku saradnju na razvoju scenarija i projekata, kao i mogućnost finansiranja i koprodukcije.

 

Takođe, u okviru MIDPOINT programa se organizuje se obuka za skript konsultante, pa su selektovana tri učesnika koji će se specijalizovati za profesionalne konsultante za rad na scenariju.

 

Detaljnije o ovogodišnjoj selekciji možete pročitati ovdje.