Torino Film Lab, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, organizuje radionicu „Boost IT Lab 2023“ koja će se održati u Torinu od 20. do 23. novembra, a namijenjena je filmskim projektima iz Italije, kao i međunarodnim projektima u fazi razvoja u potrazi za italijanskim koproducentima. Partnerstvom između dvije institucije, zagarantovano je mjesto za jedan crnogorski projekat u fazi razvoja, koji podrazumijeva učešće producenta i reditelja ili scenariste, a selektovan je projekat “Četiri sahrane i vjenčanje” autora Nikole Mijovića i producentkinje Maje Kecojević (Parangal Film).

Film “Četiri sahrane i vjenčanje” prethodno je podržan od strane Filmskog Centra Crne Gore na konkursima za sufinansiranje razvoja scenarija i razvoja projekta. Nedavno je podržan i na 36. generalnoj skupštini SEE Cinema Network – Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope, koja je održana tokom ovog mjeseca u Solunu, gdje su projektu dodijeljena finansijska sredstva za razvoj.

Za program Boost IT Lab je selektovano 8 projekata u razvoju, čiji će autorski timovi proći kroz trodnevne radionice sa mentorima, dok će četvrtog dana imati priliku da predstave svoje projekte pred međunarodnim producentima u okviru Torino Film Industry.

 

 

Program Boost IT Lab je usmjeren ka dva glavna cilja:

  • Italijanski projekti sa visokim potencijalom za međunarodnu koprodukciju, predstavljeni od strane italijanske producentske kompanije.
  • Međunarodni projekti koji traže italijanske partnerske produkcije, sa posebnim fokusom na one koji žele pronaći odgovarajućeg italijanskog manjinskog partnera za svoj projekat.

Svi projekti će imati korist od posebnih obuka sa stručnjacima i mentorima, koje imaju za cilj da ih povežu sa potencijalnim partnerima, prošire njihovu industrijsku mrežu, istovremeno unapređujući njihovo znanje i iskustvo u koprodukcijama, tržištima i međunarodnom finansiranju. Cilj je pružiti novoj generaciji profesionalaca iz cijelog svijeta alate i smjernice za rad u međunarodnom okruženju, kao i bolje razumijevanje globalnog potencijala njihovog projekta. Producenti će takođe imati priliku da se povežu sa širom publikom donosilaca odluka učešćem na TFL Meeting-u (24 – 25. novembar).

Svaki tim projekta će imati:

  • Dvije online sesije za rad na scenariju
  • Četvorodnevnu intenzivnu radionicu
  • Završnu prezentaciju projekta pred međunarodnim producentima
  • Jednu akreditaciju (za producenta) za TFL Meeting događaj.

Boost IT Lab se realizuje u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, Meditalents, CineMundi i Projeto Paradiso, i u saradnji sa ANICA – Associazione Nazionale Industrie Cinematografiche Audiovisive Multimediali, Bellaria Film Festival, Doc.it, Milano Film Network i Filmskom komisijom Regione Campania.

Detaljnije o Boost It Lab-u možete pronaći ovdje.