Filmski projekat „Otapanje“ / „Melting of the Ruler“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, selektovan je za ovogodišnji FeatureLab 2020 u okviru Torino Film Lab programa.

„Otapanje“ je drugi Salatićev dugometražni film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursku Filmskog centra Crne Gore.

Deset projekata odabranih za učešće u programu FeatureLab 2020 čini sedam debitantskih ostvarenja, koji se, kako navodi Variety, teritorijalno protežu u od Amazona do sunčanih grčkih ostrva, od planina Crne Gore do obala Australije.

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom. Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica.

Program FeatureLab fokusiran je na obuku kreativnih timova koje čine scenaristi, reditelji i producenti iz cijelog svijeta u radu na njihovim debitantskim ili drugim po redu projektima igranih filmova u naprednoj fazi razvoja. Kroz tri rezidencijalne radionice koje se održavaju u periodu od 6 mjeseci, timovi se fokusiraju kako na umjetničke i kreativne aspekte, tako i na produkcijske i promotivne strategije svojih projekata.

Među temama ovogodišnjeg FeatureLab-a su tinejdžerski problemi sa seksualnim identitetom, žene koje se bore za pomirenje višestruke uloge u društvu, muškarci koji se bore sa destruktivnim ograničenjima muževnosti i slično. Pored Salatićevog „Otapanja“, za FeatureLab 2020 selektovani su i projekti:  “The Mysterious Gaze of the Flamingo” – Diego Céspedes (Čile), “Heartless” – Nara Normande & Tião (Brazil), “Panopticon” – George Sikharulidze (Gruzija), “Karaoke King” – Federica Gianni (Italija), “Caravan” – Zuzana Kirchnerová (Češka), “The Jungle” – Matthias Huser (Švajcarska), “That Burning Light” – Efthimis Kosemund Sanidis (Grčka), “Michelle Remembers” – Pia Borg (Australija) i “Followers,” – Dornaz Hajiha (Iran).