Filmski projekat „Otapanje“ / „Melting of the Ruler“ crnogorskog reditelja Ivana Salatića, u produkciji Meander Filma, selektovan je za ovogodišnji CineLink Co-Production Market koji je dio Sarajevo Film Festivala.

„Otapanje“ je drugi Salatićev dugometražni film koji je trenutno u fazi razvoja. Projekat je prethodno dobio podršku na konkursku Filmskog centra Crne Gore.

Nakon prvog od dva godišnja poziva za projekte – 8 igranih filmova i 5 dramskih serija izabrano je i pozvano da učestvuju u pripremnoj radionici CineLink koja se održala online krajem aprila 2020. Filmski profesionalci koji stoje iza izabranih projekata su proveli dvije nedjelje radeći sa CineLink ekipom i njenim redovnim timom tutora i konsultanata na daljem razvoju njihovih projekata.

Amra Bakšić Čamo, direktorica CineLink-a, izjavila je: „Ovogodišnji CineLink neće biti jedinstven samo zbog pandemije koja je u toku, već zato što će okupiti novu generaciju autora koji traže pažnju na snažne, prijemčive kinematografske priče. U selekciji su prvi i drugi po redu dugometražni igrani filmovi, a njihova zajednička osobina je duhovitost, strast i provociranje razmišljanja. Ovogodišnja CineLink Drama selekcija sadrži veoma raznolik line-up i odličan je pokazatelj da ovaj dio industrije ide u korak sa ostatkom kontinenta.”

Salatićev novi projekat je neistorijski film inspirisan crnogorskim brdima koja su, u 19. vijeku, iako okružena Turcima, bila jedina slobodna teritorija na Balkanu. „Otapanje“ je film o ovom i drugim mediteranskim prostorima, o „plemenitom divljaku“ i njegovom odnosu sa zapadnim svijetom. Producenti projekta su Jelena Angelovski i Dušan Kasalica.

Drugi poziv za CineLink koprodukcijski market je upravo otvoren. Traže se dugometražni igrani projekti etabliranih autora, u naprednim fazama razvoja i finansiranja.

Rok za prijavu je 3. jun 2020. godine.

Selektovane projekte za programe CineLink Co-production Market i CineLink Drama možete pronaći ovdje.