Crnogorski projekat “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana, prema scenariju Ane Vujadinović, a čiji je producent Marko Jaćimović, selektovan je za prestižni Kids Kino Industry program u Varšavi (Poljska) posvećen filmovima za djecu i omladinu.

Kids Kino Industry će ove godine okupiti predstavnike iz filmske industrije u periodu od 29. septembra do 2. oktobra i to u okviru prvog online izdanja, koje se u toj formi realizuje usljed pandemije virusa Covid-19.

Crnogorski projekat “Planeta 7693”, koji će se ove godine naći na Kids Kino Industry, našao se prošle godine i među projektima koji su predstavljeni na Thessaloniki International Film Festivalu, kroz Crossroads Co-Production Forum. Projekat je prethodno podržan za razvoj scenarija i projekta od strane Filmskog centra Crne Gore, a podržan je i na konkursu za filmove za djecu i omladinu koji su po prvi put organizovali Ministarstvo kulture Crne Gore i Filmski centar.

U prigradskom naselju, u veoma zanimljivom komšiluku, živi osmogodišnji dječak Luka, sa roditeljima i sestrom. Priča se odvija tokom jednog nesnosno vrućeg i ljepljivog ljetnjeg raspusta. Njihova porodica je prilično harmonična i složna, roditelji su na svoju djecu prenijeli ljubav prema naučnoj fantastici, kultnim knjigama i filmovima SF sadržaja. Samim tim, Lukina mašta je više nego živopisna. Kada dođe do turbulentnog perioda, koji biva izazvan majčinim gubitkom bebe u već naprednoj trudnoći, dolazi do nerazumijevanja, mimoilaženja i velikih svađa unutar porodice. Luka, ostavljen od svih ukućana, svoju usamljenost kanališe tako što se prepušta fikciji.

Ovogodišnje, četvrto izdanje Kids Kino Industry programa podrazumijeva seriju webinara koji počinju još ranije, i to od 24. avgusta, a uz njih su planirane i radionice, masterklasovi, pičing sesije i individualne konstultacije sa mentorima i gostujućim filmskim ekspertima.

Selekciju za ovogodišnje online izdanje programa uradile su ekspertkinje iz oblasti filma: Alison Norrington, kreativna direktorka i osnivač Storycentral Ltd, Silke Wilfinger, direktorica SilkWayFilms i Viola Gabrielli, program menadžer Kids Kino Industry Inspiration Day.  One su selektovale ukupno 26 projekata za zvanični pitching program 4. Kids Kino Industry 2020, među kojima je i crnogorski projekat “Planeta 7693”.