Crnogorski projekat „Požari“, reditelja Nikole Ljuce, scenaristkinje Jovane Bojović i producentkinje Bojane Radulović, u produkciji kompanije Code Blue Production, našao se u selekciji ovogodišnjeg Brussels Co-Production Foruma.

 

Brussels Co-Production Forum je inicijativa koja ima za cilj da podrži nove filmske projekte u fazi razvoja i da poveže producente sa potencijalnim partnerima.

 

Projekat „Požari“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje razvoja filmskih projekata. „Požari“ su filmska priča o odrastanju, požudama, razbijanju iluzija i položaju žena u društvu.

 

Brussels Co-Production Forum je podijeljen u dvije programske cjeline: Gap Financing Sessions i UP: Up-and-coming Producers, a crnogorski projekat je selektovan u okviru prvog segmenta.

 

The Gap Financing Sessions promoviše partnerstva između evropskih producenata i belgijskih koproducenata i finansijera. Nakon pitching sesija selektovanih projekata, među kojima su ove godine i „Požari“, učesnici će imati priliku da se upoznaju sa potencijalnim partnerima, te da učestvuju na networking događajima i koktelima koji se organizuju tokom trajanja foruma.

 

Peto izdanje Brussels Co-Production Foruma biće održano 7. i 8. septembra ove godine.

 

Podsjećamo da je, sa projektom „Požari“, producentkinja Bojana Radulović selektovana za prestižni industrijski program EAVE Producers Workshop 2021.

Požari“ – Sinopsis: Kosta i Mila su srednjovječni bračni par i roditelji tinejdžerke Ane. Pripadaju tipičnoj crnogorskoj porodici srednje klase koja živi u velikoj kući i vodi računa o Kostinoj majci koja je na samrti. Tokom nekoliko ekstremno vrućih ljetnjih dana, dok požari okružuju grad u kome žive, njihovi životi se polako gube. Ana postaje sumnjičava prema svom treneru Marku i počinje da ga prati. Njena majka Mila se pretvara da odlazi na svoj posao na fakultetu, ali takođe diskretno proganja Marka. Kosta se sve teže snalazi na svom poslu hemičara u fabrici vina, pokušavajući da sakrije svoju zavisnost od kokaina. Marko, takođe, postaje predmet njegove fascinacije. Kako se bliži dan smrti Kostine majke, neprospavane noći guraju porodicu u preveliki broj skrivenih emocija i seksualnih želja. Svako od njih razvija vezu sa misterioznim i zgodnim trenerom, potajno špijunirajući jedni druge. Porodica pada u mrežu opsesija zbog kojih se suočavaju sa svojim najdubljim strahovima. A požari nisu slučajni.