Osam igranih filmova, kao i pet dramskih serija selektovano je za ovogodišnji CineLink Co-production Market koji se održava u okviru Sarajevo Film Festivala. Među selektovanim projektima je i “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića koji sa Klaudijom Botino iz Francuske potpisuje i scenario, i producenta Veliše Popovića.

Projekat “Sirin”, koji je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore za razvoj projekta i proizvodnju, bio je selektovan i za MIDPOINT program za razvoj projekata, dobio nagrade za najbolji pitching u programu Pack and Pitch Sarajevo film festivala, kao i na festivalu u Prištini. Projekat je razvijan i na radionicama Zagreb film festivala i festivala Cinemed u Monpeljeu. Scenario za film “Sirin” koji su pisali Botino i Šahmanović dobio je i nagradu francuskog fonda Bomarše. Ovaj projekat je podržan i od strane SEE Cinema Network-a.

U okviru CineLink-a, autori i producenti projekata će učestvovati u pripremnoj radionici koja se ovih dana održava u Sarajevu sa eminentnim mentorima i predavačima, prije konačne prezentacije na programu CineLink Industry Days koji će se održati od 19. do 22. avgusta.

Amra Bakšić Čamo, koordinatorka CineLink-a je izjavila: “Izbor predstavlja glas nove generacije koja teži da se čuje kroz snažno i upečatljivo filmsko pripovijedanje. Iako različita u pogledu gledišta i autentičnosti, postoji zajednički trag ispitivanja identiteta. Projekti su duhoviti, strastveni i provociraju razmišljanja, a dolaze od nekih od najuzbudljivijih talenata iz naše regije.”