Crnogorski projekat “Sirin”, dugometražni igrani film u režiji Senada Šahmanovića, a po scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino, našao se u Work in Progress selekciji ovogodišnjeg CineLink Industry Days-a, u okviru Sarajevo Film Festivala.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca” (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.

Selekcija Work in Progress 2022 uključuje 12 novih dugometražnih filmova: deset igranih i dva dokumentarna, koji će imati priliku da se predstave eminentnim profesionalcima iz industrije (finansijerima, agentima prodaje, distributerima, broadcasterima i festivalskim selektorima) sa ciljem da učestvuju u finalizaciji projekata, daju savjete i poboljšaju šanse za distribuciju filmova.

Projekti će se takmičiti za dvije nagrade: Post Republic Award u vrijednosti od 40.000 eur (in-kind) i Turkish National Radio Television Award u iznosu od 25.000 eur. O nagradama će odlučivati žiri u sljedećem sastavu: Vanja Kaluđerčić – International Film Festival Rotterdam, Marcin Łuczaj – New Europe Film Sales, Esra Demirkiran – Turkish National Radio Television, Dennis Ruh – European Film Market i Deniz Erel – The Post Republic.

Listu selektovanih projekata, među kojima je i crnogorski projekat “Sirin”, možete pronaći ovdje.

 

 

Uloge u filmu “Sirin” tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Koproducenti projekta su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alem Babić.

Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menažer produkcije Filip Poleksić.

Projekat “Sirin” je razvijan u sklopu programa Midpoint Feature Launch 2018 (Trieste, Beograd, Karlovy Vary), CineLink (Sarajevo), a dobio je nagrade Beaumarchais SACD (Francuska), SFF Pack & Pitch, Pri Fest Forum – Best Pich. U kategoriji razvoja projekta podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore i SEE Cinema Network-a.

Radnja filma prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.