CineLink Industry Days, industrijski programski segment Sarajevo Film Festivala, objavio je projekte selektovane za ovogodišnje izdanje ovog koprodukcijskog marketa.
Među jedanaest selektovanih sa prostora jugoistočne Evrope, našli su se i projekti crnogorskih autora – Dušana Kasalice i Đorđa Vojvodića.
Projekat Dušana Kasalice, dugometražni igrani film “Primavera” u produkciji Meander Filma, koji je jedan od selektovanih projekata, drugi je dugometražni film ovog autora. Film je trenutno u fazi razvoja, a producent filma je Jelena Angelovski. Prethodno je ovaj projekat podržan na konkursu Filmskog centra Crne Gore. “Primavera” je film koji prati mladi bračni par koji očekuje bebu. Kada se pol djeteta otkrije, porodica mora donijeti tešku odluku koja će promijeniti sve.
Vojvodićev projekat “Po meni se ništa neće zvati”, još jedan je od selektovanih za CineLink Industry Days 2023. Film je ranije podržan od strane Filmskog Centra Crne Gore, na konkursu za razvoj scenarija. Realizuje se prema scenariju iza kog stoje Maja Todorović, Nikola Ljuca i Đorđe Vojvodić, a producent filma je Miljan Vučelić. Iza projekta stoji crnogorska kompanija Bitter Frames Production, dok su koproducentske kompanije Biberche i PERFO (Srbija).

Među nagradama koje će ove godine biti dodijeljene u okviru CineLink Co-Production Marketa, dodijeljuje se i nagrada Filmskog centra Crne Gore – Film Center Montenegro CineLink Award u vrijednosti od 10,000€.

Pored ove, dodijeljuju se i: Eurimages Co-Production Development Award (€20,000), Film Center Serbia CineLink Award (€10,000), ARTEKino International Prize (€6,000), Female Voices CineLink Award (€10,000).

Kako bi zadovoljili specifične potrebe svakog od projekata i pripremili ih za predstavljanje na tržištu, CineLink planira niz aktivnosti od juna do kraja septembra 2023. U junu će projekti prisustvovati CineLink Workshop-u, a u avgustu počinje CineLink Co-Production Market (14.8 – 18.8.), a prateći online sastanci će se realizovati u septembru.

Detaljnije o ovogodišnjoj selekciji na www.sff.ba/en.