Filmski centar Crne Gore i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije zajednički organizuju program pod nazivom “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog”.

Ovaj bilateralni program je, pored ostalih segmenata, zamišljen kao realizacija dana crnogorskog filma u Albaniji, kao i albanskog filma u Crnoj Gori, a organizuje se u Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru, Podgorici, Gusinju, Ulcinju i Tuzima. Program je počeo konferencijom koja je održana 27. marta ove godine u Tirani, nakon čega su crnogorski filmovi prikazani u pomenutim albanskim gradovima.

Program “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog” dio je aktivnosti predviđenih memorandumom o saradnji između Filmskog centra Crne Gore i Nacionalnog centra za kinematografiju Albanije, koji su početkom godine u Kotoru potpisali direktori centara Aleksandra Božović i Eduart Makri. Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dvije zemlje.

U okviru junskog dijela programa, koji se odnosi na projekcije albanskih filmova u četiri crnogorska grada, biće prikazani sljedeći filmski naslovi:

– dugometražni filmovi:  LOVE (režija: Dionis Papadhimitri) i MY LAKE (režija: Gergj Xhuvani)

– kratkometražni filmovi:  Sheets (režija: Evi Gjoni), Cadillac and Blackberries (režija: Suela Bako), Dori (režija: Eliodor Markja) i The Planting of the Trees(režija: Fabio Seferi)

– animirani filmovi za djecu: Zhgaravina, Stop Kundravajtje, Lufta për jetën, Arushi që kërkonte babanë, Dy gostitë, Pipiruku pret 2 miq i Zëri i gjakut, zëri i tokës.

Program je počeo 5. juna u Podgorici, konferencijom koja je u 11.30h održana u Crnogorskoj kinoreci, u sali “Gojko Kastratović”, nakon koje su prikazani krakometražni filmovi: The Planting of the Trees (Fabio Seferi), Sheets (Evi Gjoni) i Cadillac and Blackberries (Suela Bako). Istog dana, prikazano je sedam animiranih filmova za djecu koji su nastali krajem 20. vijeka, kao i projekcija dugometražnog filma “My Lake”, u režiji Đerđa Džuvanija.

Program se nastavlja 6. juna u Tuzima, kada će u KIC-u Malesija, sa početkom u 18h biti prikazani kratki filmovi: Dori (Eliodor Markja) i The Planting of the Trees (Fabio Seferi), a dugometražni igrani film Love, u režiji Dionisa Papadimitrija, biće prikazan u 20h.

U Centru za kulturu Gusinje projekcije počinju 7. juna u 18h – filmovi: Sheets (Evi Gjoni) i Cadillac and Blackberries (Suela Bako), a u 20h će i publika u Gusinju imati priliku da pogleda film LOVE, Dionisa Papadhimitrija.

Program se završava 8. juna, nakon projekcija albanskih filmova u Centru za kulturu Ulcinj, gdje će biti prikazani filmovi: Dori (Eliodor Markja) i The Planting of the Trees (Fabio Seferi), kao i dugometražni igrani film “My Lake” u režiji Đerđa Džuvanija.

Projekcije albanskih i crnogorskih filmova u ovim dvijema zemljama, u okviru programa “Film kao sredstvo za interkulturni dijalog”, jedna je od aktivnosti kojima Filmski centar Crne Gore i Nacionalni centar za kinematografiju Albanije sprovode sa ciljem jačanja bilateralne saradnje u oblasti filma.