Na platou ispred Narodne biblioteke „Ivo Vučković“ u Baru, počeo je filmski segment programa 36. izdanja „Barskog ljetopisa“, čime se ujedno obilježava stogodišnjica jermenske kinematografije.
Program koji je pripremio selektor filmskog programa Milija Šćepanović u saradnji sa Nacionalnim centrom za kinematografiju Jermenije, a pod pokroviteljstvom Filmskog centra Crne Gore, donosi raznovrsnu selekciju dokumentarnog i animiranog filma savremene jermenske produkcije. Veče je otvoreno panel diskusijom na kojoj je govorio Tigran Arakelyan, umjetnički direktor i supervizor animacije filma „Aurora’s Sunrise“, koji je potom i prikazan.
Ovо animirano-dokumentarnо ostvarenje pripada žanru koji crnogorska publika nema često prilike da pogleda, a govori o životu Aurore Mardiganian koja je preživjela genocid nad Jermenima i nakon bjekstva u SAD postala glumica nijemih filmova. „Film govori o mojoj zemlji i prikazuje jednu strašnu istoriju. Veoma je važan za mene kao umjetnika jer kombinuje ova dva žanra i prikazuje jednu stranu istorije. Estetski, animacija je pomogla da se priča o nasilju dočara na drugačiji način“, kazao je Arakelyan.
Film uključuje i kratke scene iz filma „Auction of Souls“ iz 1919. godine, u kojem je Aurora imala glavnu ulogu. Trojna koprodukcija Njemačke, Litvanije i Jermenije, podarila je ovom ostvarenju širu publiku, a godinu dana od premijere on se i dalje prikazuje širom svijeta i osvaja nagrade. „Za nama je jako težak period kovida i rata, ali smo istrajali u radu posebno zahvaljujući kolegama iz Litvanije koje su bili uporne da nastavimo snimanje uprkos ratu. Imali smo veoma lijepu premijeru na ’Annecy International Animation Film’ festivalu koji je jedan od najznačajnijih u svijetu te vrste. Upravo zato što je u pitanju ovakav žanr, film se i dalje prikazuje na festivalima i osvaja nagrade“, zaključio je reditelj.