Ambasada Švedske u Beogradu i Filmski centar Crne Gore, od 11. do 14. aprila, organizuju Dane švedskog filma, programom “Švedski vajb u filmu”.

Program će otvoriti Nj.E Annika Ben David – ambasadorka Švedske i Aleksandra Božović – direktorica Filmskog centra Crne Gore, a gosti su Jelena Mila – selektorka filmova, Sara Jang – rediteljka filma Nevaljalci kriminalci, Jan Jeranson – direktor za odnose s javnošću Švedskog filmskog instituta i Mikael Kros – producent filma Bijelo smeće.

Program počinje u ponedjeljak, 11. aprila u Perjaničkom domu u Podgorici u 18 sati, kada će biti održana panel diskusija Ravnopravnost na ispitu koju Ambasada Švedske organizuje u saradnji sa Centarom za ženska prava. Uvodni govor održaće Nj.E. Annika Ben David – ambasadorka Švedske, a na panelu će govoriti: Željka Jovović – predsjednica Osnovnog suda u Podgorici, Tijana Živković – advokatica Centra za ženska prava i Dijana Popović Gavranović – lice za podršku djeci. Moderatorka je Maja Raičević – izvšna direktorica Centra za ženska prava. Cilj panela je da kroz razmjenu iskustava profesionalaca/ki ponudi ideje za unapređenje aktuelne institucionalne prakse u oblasti porodičnih odnosa i zaštite najboljeg interesa djeteta, sa fokusom na zaštitu od rodne diskriminacije i nasilja.

U okviru programa Dani švedskog filma, biće predstavljeno više švedskih filmova nove filmske produkcije, a gosti programa biće i švedski filmski profesionalci – autori i producenti ostvarenja koja će biti prikazana u pet crnogorskih gradova, Podgorici, Nikšiću, Baru, Kotoru i Pljevljima.

Kroz retrospektivu filmova različitih žanrova, od švedske kriminalističke fantastike i nordijskog noara, do parodije na švedski način, publika će imati priliku da upozna Švedsku i Šveđane kroz prizmu njihove multikulturalnosti i spoja različitih mentaliteta. Poseban naglasak je stavljen na pitanje opšte ravnopravnosti u društvu i na izazovima svih koji se za nju bore.

Publika će imati priliku i da razgovara sa gostima, filmskim stvaraocima iz Švedske, kao i sa domaćim akterima iz sfere aktivizma za ravnopravnost.

Švedska filmska produkcija je, uprkos pandemiji koja je donijela mnoge izazove filmskim stvaraocima, uspjela da realizuje brojna ostvarenja. Većina filmova ovog programa snimljeni su u periodu 2019-2021, sa izuzetkom posebno selektovanog filma “Krv Laponaca” iz 2016.

Selekciju filmova je uradila glumica i producentkinja Jelena Mila, u okviru saradnje Ambasade Švedske, Filmskog centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Međunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.

Partneri Ambasade Švedske i Filmskog centra Crne Gore na projektu Dani švedskog filma u Crnoj Gori su: Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Centar za ženska prava, Forteca Međunarodni filmski festival u Perastu, Švedski institut, Mamma Production iz Švedske.

Realizatori programa u ostalim gradovima u Crnoj Gori su: JU Centar za kulturu Pljevlja, JU Nikšićko pozorište, JU Kulturni centar Bar i KC “Nikola Đurković” Kotor. 

 

Filmski program Dana švedskog filma je u nastavku, a agendu sa rasporedom panela i masterklasova možete preuzeti ovdje.