Predstavnici Filmskog centra Crne Gore i Crnogorske kinoteke, uz saradnike Ministarstva kulture za oblast kreativnih industrija, učestvovali su tokom protekle sedmice na radionici u Britanskom filmskom institutu.

Na specijalno dizajniranoj radionici, koju su organizovali Britanski filmski institut i Filmski centar Crne Gore, uz saradnju Ambasade Crne Gore u Londonu, Crnogorske kinoteke i Ministarstva kulture Crne Gore, predstavnicima crnogorskih institucija prezentovan je rad jedne od najznačajnijih kinematografskih institucija u svijetu, sa najdužom tradicijom.

Kompleksna struktura BFI-a, kojom su obuhvaćeni filmski fond namijenjen za podršku i promociju talenata i filmske proizvodnje, najveći filmski arhiv sa oko milion kinematografskih djela, kao i programi kojima se unapređuje razvoj publike i pozicionira kinematografija kao nosilac kreativnih industrija u Velikoj Britaniji, prezentovani su kroz niz predavanja i razgovora sa tridesetak predstavnika ove institucije, iz različitih odsjeka. U okviru programa, predstavljen je rad filmskog arhiva i promotivnih aktivnosti koje se organizuju u cilju popularizacije filmskog nasljeđa, organizacija i struktura filmskog fonda koji je posvećen podršci talentovanim filmskim stvaraocima i njihovoj promociji, digitalna platforma BFI Player kojom su proširene mogućnosti za promociju filmskog nasljeđa i arthouse filmova, marketinške, festivalske i distrubuterske strategije i politike koje sprovodi cijenjena institucija u Velikoj Britaniji i svijetu. Posebno poglavlje posvećeno je ekonomskoj perspektivi programa koje realizuje BFI i njihovo pozicioniranje i uticaj na razvoj kreativnih industrija.

U sklopu programa, predstavljen je i rad nacionalnog bioskopa BFI Southbank koji u svom prostoru i halama za prikazivanje organizuje veliki broj filmskih programa namijenjenih različitim ciljnim grupama, kao i najznačajniji britanskih filmski festival – London Film Festival.

Među prezenterima bili su Mark Preskot, poslovni rukovodilac BFI, Ben Roberts, rukovodilac filmskog fonda, Dilan Bejker, rukovodilac filmskog arhiva, Gejlin Guld, rukovodilac BFI Southbank, Ben Luksford, rukovodilac programa razvoja publike, Li Adam, rukovodilac odsjeka za edukaciju i vještine, Nikola Galani, menadžerka za internacionalnu promociju programa i arhiva, kao i drugi rukovodioci odsjeka.

Za crnogorsku delegaciju organizovana je i specijalna projekcija restaurisane verzije filma “Shiraz” iz 1928. godine, koji je obilježio prethodni period ovog dijela rada BFI. U sklopu nedjeljnog programa organizovan je i prijem u Ambasadi Crne Gore u Londonu, na poziv ambasadora Borislava Banovića.

Tokom boravka u Londonu, organizovani su i sastanci koji će rezultirati snažnijim prisustvom u promotivnim aktivnostima Crne Gore kao filmske destinacije na različitim događajima u Velikoj Britaniji.