Direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, otvorila je večeras digitalizovanu bioskopsku salu u Centru za kulturu u Pljevljima.

 

“Najljepši centar za kulturu dobio je i najljepši bioskop. Odgovornost svih nas je da ovaj prostor, koji se od danas može pohvaliti najsavremenijom opremom za prikazivanje domaćih i stranih filmskih ostvarenja, bude mjesto za okupljanje svih generacija Pljevljaka, a pogotovo najmladjih, koji će uz filmove odrastati i stasavati u velike i dobre ljude“, poručila je Božović.

 

Direktorica Filmskog centra Crne Gore podsjetila je da je projekat digitalizacije bioskopskih sala u Crnoj Gori započet prije pet godina kroz zajedničko delovanje Ministarstva kulture, Filmskog centra Crne Gore i lokalnih samouprava, kao jedan od prioriteta Nacionalnog programa za razvoj kinematografije.

 

 

„Večerašnji događaj prilika je da se nakratko prisjetimo prethodnog perioda, koji nije bio nimalo lak, ali koji nam je pokazao koliko je važan zajednički rad, kao i odgovornost koju imamo kao javne institucije kulture. Na taj način uspjeli smo da održimo kontinuitet u realizaciji projekta digitalizacije sala u crnogorskim centrima za kulturu i da pokrenemo prikazivačku djelatnost od sjevera zemlje do primorskih gradova“, poručila je Božović.

 

Božović je naglasila da proces digitalizacije mora biti praćen obučavanjem i angažovanjem stručnog kadra.

“Filmski centar je, zajedno sa Centrom za stručno obrazovanje i istaknutim filmskim radnicima iz zemlje i regiona,  izradio i licencirao 9 programa za razvoj deficitarnog kadra u oblasti kinematografije.  Jedan od prvih programa koji  će Filmski centar krenuti da implementira u prvom kvartalu sljedeće godine je i program za kino-operatere. Stoga, pozivam sve zaposlene u centrima za kulturu, između ostalih i zaposlene u CZK Pljevlja, koji su već realizovali nabavku najsavremenije opreme za prikazivanje filmova da nam se priključe”, istakla je direktorica Filmskog centra.

 

Božović je kazala da Filmski centar  u cilju daljeg privlačenja publike i povećanja gledanosti domaćih i evropskih filmskih ostvarenja u bioskopima,  kao jednu od podsticajnih mjera predviđa podršku prikazivačima, na čijim redovnim repertoarima su zastupljene domaće i strane filmske produkcije.

 

“Aktivno podržavamo i buduće osnivanje Mreže kinoprikazivača Crne Gore, od koje očekujemo da će doprinijeti podizanju nivoa saradnje u oblasti  audio-vizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti, kako u zemlji, tako i u regionu”, poručila je Božović.

 

Digitalizacija bioskopske sale u Pljevljima koštala je 84 hiljade eura, a projekat su finansirali Opština Pljevlja, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Filmski centar Crne Gore.

 

 

U sklopu otvaranja nove bioskopske sale, prikazano je najveće regionalno filmsko ostvarenje ove godine, crnogorska manjinska koprodukcija „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, koja je premijeru imala na filmskom festivalu u Lokarnu, a prošlog mjeseca otvorila je i Tallinn Black Nights Film Festival.

 

Večerašnjem događaju prisustvovali su i predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš, v.d. sekretarka Sekretarijata za kulturu, socijalna i druga pitanja Sanja Đondović, direktor Centra za kulturu Pljevlja Slavko Tošić, kao i predstavnici Ministarstva kulture i medija.