Na nedavno završenom 7. izdanju Balkan Film Marketa koje je bilo održano u Tirani od 13. do 17. decembra, direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović učestvovala je  na panelu „Bridging Borders“ posvećenom INTERREG prekograničnim projektima saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore za period 2021-2027, i tom prilikom najavila ponovno učešće Filmskog centra Crne Gore na narednom pozivu.

 

Na panelu su, pored direktorice Božović, učestvovali Đovani Anselmi, ekspert za INTERREG projekte iz Italije, Violeta Camaj, ekspertkinja za IPA projekte iz Crne Gore, Jonid Jorgi, direktor Agencije za kreativne industrije iz Tirane, i Marta Kolući ispred italijanske kompanije „Orange Management“. Božović je prisutnima predstavila rezultate prethodnog INTERREG projekta prekogranične saradnje „CIRCE“ između Crne Gore, Albanije i Italije, kroz koji je Filmski centar nabavkom najsavremenije digitalne opreme za Pokretni bioskop revitalizovao prikazivačku djelatnost širom Crne Gore, ustupajući ovu opremu brojnim centrima za kulturu u kojima nisu postojali uslovi za prikazivanje filmova, kao i organizatorima brojnih filmskih festivala širom Crne Gore. Upravo je nabavkom ove opreme Filmski centar bio u prilici da 2021. godine pokrene program „Ponovo radi bioskop“, tokom kojeg je ovaj „putujući bioskop“ realizovao preko 300 filmskih projekcija u svim krajevima Crne Gore gdje za to nije bilo uslova.

 

Božović je sa predstavnicima Filmske komisije regije Pulja (Apulia Film Commssion) i Agencije za kreativne industrije Tirane dogovorila da zajednički učestvuju na narednom IPA INTERREG SOUTH ADRIATIC pozivu u okviru prekogranične saradnje između Crne Gore, Albanije i Italije, koji se očekuje u prvom kvartalu naredne godine. Plan je da fokus bude stavljen na razvoj malih i srednjih preduzeća iz oblasti kinematografije u zemljama učesnicama, što će prema riječima direktorice Božović biti odličan podstrek filmskim producentima iz Crne Gore da unaprijede svoje kapacitete i poslovanje.

 

 

Direktorica Filmskog centra je učestvovala i na panelu posvećenom novim zakonskim rješenjima iz oblasti kinemtografije, zajedno sa predstavnicima Ministarstva kulture Albanije i Filmskog centra Kosova. Tom prilikom je prisutnima prenijela iskustva rasta i razvoja crnogorske kinematografije u proteklih 6 godina od kada je Filmski centar osnovan, i  istakla da je kontinurano sufinansiranje crnogorskih filmskih projekata, kao i projekata iz komplementarnih delatnosti, uz stalnu podršku Ministarstva kulture i medija (koja se u tekućoj godini ogledala uvećanjem budzeta od 65%) doprinijela stvaranju sigurnog okruženja za crnogorske filmske radnike, njihov rast i razvoj, aktivno učešće i predstavljanje na evropskoj i svjetskoj sceni.

 

Balkan Film Market je industrijski događaj koji se organizuje u Tirani po sedmi put, sa ciljem povezivanja evropskih i balkanskih filmskih profesionalaca iz svih oblasti audiovizuelnih djelatnosti.