Žiri 14. UnderhillFesta za dugometražne dokumentarne filmove u sastavu: Andrijana Stojković – rediteljka i producentkinja iz Srbije, Andrej Korovljev – reditelj iz Hrvatske i Bojan Stijović – reditelj iz Crne Gore, odlučili su da nagradu Maslačak za regionalnu selekciju dobije film „Muzej revolucije“ autora Srđana Keča, koji “ubjedljivo prikazuje kako život na apsolutnoj margini društva ima svu emotivnu punoću, ljubav i brigu za bližnje”.

“Društvo koje je nekada imalo veliku ambiciju za jednakost i dobrobit svih građana došlo je do trenutka u kome je ta ambicija nestala i raslojilo se na vrlo dramatičan način gdje su materijalno najugroženiji potpuno “nevidljivi” za ostale, a oni sami bez nade da će se njihova situacija promijeniti. Ovaj film je izuzetno vješto napravljen i želimo da istaknemo da smatramo da je pravi podvig “oteti od realnosti” toliko dirljive i intimne scene sa protagonistima”, stoji u obrazloženju žirija.

 

 

Žiri je dodijelio i dva specijalna priznanja u regionalnoj selekciji: filmu „Još jedno proleće” autora Mladena Kovačevića i filmu „Prizvan i pozvan“ autora Luke Papića i Srđe Vuča.

Specijalno priznanje u regionalnoj selekciji žiri je dodijelio filmu „Još jedno proleće“ autora Mladena Kovačevića, koji predstavlja neprocjenjivo vrijedan dokument o događajima iz prošlosti Jugoslavije koji su primjer snage i zajedništva koje je jugoslovensko društvo posjedovalo u kriznim trenucima.

“Iako govori o davnim događajima film neprekidno reflektuje i izaziva razmišljanje o nedavnoj pandemiji i, naravno, o ljudskoj prirodi, o sjećanju i zaboravljanju. Film izuzetno dobrog ritma i načina pripovijedanja sa sjajnim izborom arhivskog materijala postavlja pitanja o stanju društvene zajednice u savremenom svijetu”, obrazložio je tročlani žiri.

Drugo specijalno priznanje žiri je dodijelio filmu „Prizvan i pozvan“ autora Luke Papića i Srđe Vuča koji je, kako navodi žiri, duhoviti pogled u nazad, na društvene promjene koje kao da se u društvima regiona još uvijek nisu završile.

“Koristeći televizijsku arhivu o kandidatima na prvim višestranačkim izborima u Srbiji i poredeći je sa životom tih protagonista u sadašnjosti, dobijamo mogući odgovor na pitanja zašto na ovim prostorima tranzicija nije dovedena do kraja kao i kako je moguće da vladavina prava još uvijek nije zaživjela. Vrlo duhovit i nesvakidašnje konstruisan, ovaj film ostavlja jak utisak i predstavlja značajan dokument”, objasnio je žiri.

Tročlani žiri je odlučio da Maslačak – nagradu za najbolji film u međunarodnoj selekciji dodijeli filmu “El Echo”, autorke Tatiane Huezo, koji sa izuzetnom vještinom prikazuje naizgled običan život jedne porodice u malom meksičkom selu.

“Dug i uporan „pogled“ na njihovu svakodnevicu otkriva sve kompleksnosti ljudskog postojanja – njegovog materijalnog, duhovnog, intelektualnog i emotivnog pa i filozofskog aspekta. Baka, majka i njeno četvoro djece brinu o imanju, koje je sve što imaju, istovremeno brinući duboko i nježno jedni o drugima. Rediteljka i njeni saradnici napravili su film nesvakidašnje ljepote i snage koji vodi intiman razgovor sa gledaocem o ljudskim bićima i snazi njihove povezanosti”, stoji u obrazloženju.

Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji žiri je dodijelio filmu “Zalagaonica”, autora Lukaša Kovalskog, koji na vrlo lucidan način govori o nuspojavama kapitalizma – nemaština, nezaposlenost, neracionalnim planovima koji će donijeti uspjeh…

“Reditelj ulazi u svijet zalagaonice koja prima sve predmete i sve ljude koji su primorani da založe te predmete. Nešto što bi trebalo da bude biznis, preduzeće u stvari je mjesto emotivne podrške gdje svi blagonaklono daju savjete i ohrabrenja. Jer u stvari nemaju ništa drugo. Izuzetno zanimljivi protagonisti sa kojima gledalac osjeća bliskost i šarenoliko okruženje zalagaonice prikazani su preciznim rediteljskim postupkom koji zahtijeva obiman rad i saosjećajan “pogled”.”

 

 

Žiri za selekciju „7 kratkih“ – kratkih dokumentarnih filmova koji čine studenti Ana Ćulum, Elena Simović i Jevrem Bojović  odlučili su da nagradu Maslačak za kraki dokumentarni film dobije film „Na kraju puta“ autorke Ivana Todorović.

“Autentičnu priču o jednoj velikoj „porodici“ i njihovoj borbi, autorka predstavlja nenametljivim načinom, kroz spoj surove realnosti i poetične posvećenosti protagonista. Prenesena emocija izaziva empatiju i podstiče na razmišljanje o svakom pojedinačnom doprinosu, ostavljajući nadu i ljudskost na kraju puta.”

Specijalno priznanje žirija u kategoriji kratki dokumentarni film dobio je ostvarenje „Povratak kući“ autora Nikole Polića, koji je period izolacije predstavio kadrovima ograničenog pogleda sa prozora, zvukovima svakodnevne rutine u četiri zida i tekstom duboko ličnih razmišljanja. Posebnost ovog filma prepoznali smo u iskrenosti pri donošenju teme koja je, iako vezana za specifičan protekli period u istoj meri prisutna i danas, a podstiče na razmišljanje da li povratak kući zapravo predstavlja povratak samom sebi?

Nagradu publike dobio je film „Život kao i svaki drugiFaistine Cros – prosječna ocjena 4,87.

 

 

Na zatvaranju 14. Underhillfesta prikazani su kratki filmovi snimljeni tokom škole Teen Docs – škole dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola. Polaznici i polaznice su bili đaci podgoričke i danilovgradske gimnazije, o svijetu dokumentarnih filmova upoznali su ih mentori – filmski kritičar i producent Vuk Perović, reditelj Dejan Petrović, reditelj i snimatelj Ivan Čojbašić  i montažer Dmitar Janjušević. Kordinatora Teen Docsa bio je David Todorović. Publika je vidjela kratke filmove Tok (Nađa Stanić i Jana Rovčanin), Kroz volat (Petar Raičević), Karton (Helena Žižić i Matija Radičević), Skulpture prošlosti, krajolici sadašnjosti (Taida Kapetanović, Irina Radulović i Dušan Marković) i Boli me uvo (Jelena Stanišić, Filip Femić i Radivoje Durutović).

Prije projekcije filma „Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudovic Reels“ publiku je pozdravio Petar Labudović, člana porodice protagoniste filma Mile Turajlić.

Zbog nevremena, koncert benda „Lira Vega” i nastup DJ Dejana Vučetića Vuče odložen je i biće održan u petak, 16. juna u 21 sat na košarkom terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku.