Dokumentarni film “Posljednji nomadi” u korežiji Petra Glomazića i Biljane Tutorov, producenta Veliše Popovića, selektovan je za predstojeće izdanje programa Hot Docs Forum jednog od najznačajnijih festivala posvećenih dokumentarnom filmu – Hot Docs Canadian International Documentary Festival koji se održava u Torontu.

 

Hot Docs Forum biće održan 4. i 5. maja ove godine, a selektovani projekti učestvovaće i pitching programu Hot Docs Deal Maker.

 

Crnogorsko-srpsko-hrvatska koprodukcija „Posljednji nomadi“ je podržana na konkursu Filmskog centra Crne Gore.

 

Ovo je svojevrsni dokumentarni vestern o dvije planinke, majci i njenoj usvojenoj kćerci, koje se svim snagama bore za očuvanje drevnog katuna i biosfere planine Sinjajevine. Dokumentarni film “Posljednji nomadi” učestvovao je na više prestžnih radionica i marketa, a snimanje je započeto još 2018. godine, prateći protagoniste kroz razne izazove na koje od tada nailaze. Film nastaje u produkciji kompanija: Cut Up (Crna Gora), Wake Up Films (Srbija) i Kinematograf (Hrvatska). Pored Popovića, producentkinje su Biljana Tutorov i Dijana Mlađenović. Prethodno, film je podržan i od Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

 

Sinopsis:  Gara (59) ima šestoro djece. Nada (13) živi sa majkom na planini Sinjajevini u Crnoj Gori. Njih dvije brinu o stoci, prave skorup i sakupljaju ljekovito bilje. Sinjajevina je drugi po veličini pašnjak u Evropi i predstavlja jedinstven biodiverzitet i ljetnji dom stočarskih zajednica kojima pripada vjekovima. Dok braća i sestra biraju život i školovanje u gradu, Nada je neraskidivo vezana za svoj idilični način života. Uvale ispunjene snijegom koristi kao frižider, pije izvorsku vodu, jede ono što se proizvede u kući, uživa u društvu životinja i svježem vazduhu. Jednog dana uznemirila je vijest da će pašnjaci Sinjajevine postati vojni poligon…