Autorski tim koji čine reditelj Mladen Vujačić i montažer Luka Leković, finalizuje dokumentarni serijal o crnogorskoj kinematografiji – KINOALBUM.

Serijal je koncipiran kao filmska razglednica crnogorske kinematografije XX vijeka. Kroz portrete najznačajnijih reditelja, ali i kroz razvoj filmskih preduzeća „Lovćen Film“ i „Zeta film“, pratimo istorijske pionirske početke, kao i vrhunske kinematografske domete pojedinaca, kulturnih djelatnika i institucija koje su dale nemjerljiv doprinos domaćoj kinematografiji.

Epizode KINOALBUMA sastavljene su iz više kratkih audiovizuelnih sadržaja. Serijal ima i segment „Filmski leksikon“ koji govori o ključnim parametrima filma, te je edukativnog karaktera. Epizode su besplatno dostupne za gledanje na platformama Vimeo i Dailymotion.

Veći dio serijala je finalizovan, a narednih dana će i preostalih nekoliko epizoda proći kroz postprodukcioni segment finalne obrade slike.

Autori ističu da iza konačnog proizvoda stoje mjeseci rada koji su podrazumijevali iscrpno istraživanje i detaljan uvid u filmografiju i literaturu. U tom smislu im je kao vodič poslužila i publikacija „Crnogorska kinematografija i filmovi o Crnoj Gori“ autora Gojka P. Kastratovića. Važan doprinos projektu dala je i Crnogorska kinoteka, koja je autorima ustupila arhivski materijal.

Projekat KINOALBUM podržali su Filmski centar Crne Gore i Ministarstvo kulture Crne Gore, u okviru kampanje „Živimo kulturu“.