Producentska kuća Bitter Frames production i Dramski studio Prazan prostor najavljuju besplatne filmske radionice za srednjoškolce u sklopu projekta Kino Kultura. Ovaj projekat podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje projekata komplementarnih djelatnosti.

Projekat Kino Kultura je zamišljen kao program neformalnog obrazovanja iz oblasti kinematografije namijenjen srednjoškolkama i srednjoškolcima. Osim obrazovne funkcije, ovaj projekat ima za cilj i razvoj filmske publike u Crnoj Gori, jačanje kapaciteta mladih kao potencijalnih budućih filmskih stvaralaca, razvoj kritičkog mišljenja kod mladih kao i povećanje vidljivosti autorskih radova srednjoškolaca.

“Razvoj tehnologije i njena pristupačnost omogućili su brz pristup različitim audiovizuelnim sadržajima u kvantitativnom i kvalitativnom smislu. Mladi su upravo ti koji navedene sadržaje konzumiraju u najvećoj mjeri, ali na nama je odgovornost da ih prventsveno edukujemo i na taj način dobijemo obrazovanu i zahtjevnu publiku koja će kasnije, aktivnim učešćem, zahtijevati kvalitetniji proizvod”, navode iz Praznog prostora.

Projekat Kino Kultura podrazumijeva dva semestra edukativnog programa iz oblasti kinematografije. Radionice će voditi dva mentora, filmski reditelji Pavle Simonović i Branislav Milatović, uz gostujuća predavanja filmskih profesionalaca iz Crne Gore.

Radionice će biti realizovane dva puta nedjeljno, u prostorijama DS “Prazan prostor”. Na kraju semestra, polaznice i polaznici će snimiti i montirati svoj prvi film.

Svi zainteresovani srednjoškolci iz Podgorice i okoline mogu se prijaviti slanjem motivacionog pisma u kojem će predstaviti sebe i želju za učešćem u radionicama na mail: kinokutura.mne@gmail.com. Prijave se mogu slati do 10. oktobra.

Dodatne informacije mogu se dobiti putem Facebook stranice Dramski studio Prazan proctor ili na broj telefona +382 67 405 877.