Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je juče rezultate Javnog poziva za razvoj scenarija i projekata za TV radove u 2018. godini, manjinske koprodukcije i međunarodnu saradnju.

Među dobitnicima sredstava u kategoriji manjinskih koprodukcija, u potkategoriji debitantskog igranog filma u fazi postprodukcije, našao se crnogorski projekat dugometražnog igranog filma “Poslije zime”, reditelja Ivana Bakrača, za koji je izdvojeno 300.000,00 kuna (približno 41.000,00 eura).

U obrazloženju umjetničkog savjetnika Boška Picule, navodi se da je “debitantski dugometražni igrani film (u postprodukciji) Poslije zime (Crna Gora) rad crnogorskog reditelja Ivana Bakrača koji je i napisao scenario. Ivan Bakrač dosad je realizovao nekoliko zapaženih kratkometražnih naslova (Ratovi, Koža će nam postati siva), dok je ovaj projekat zamislio kao umjetničku analizu teme prijateljstva danas, i to kroz prizmu različitih vrsta prijateljstava (žensko-žensko, muško-muško, muško-žensko). Baveći se mladim ljudima na pragu zrelosti autor istražuje njihove odnose stavljajući ih u kontekst godišnjih doba sa zimom kao narativnim i metaforičkim epilogom. Čvrste scenarističke strukture i elegantnih rediteljskih rješenja, film je u suštini generacijska priča koja uprkos lokalnom koloritu govori o univerzalno razumljivim stvarima. Hrvatski je koproducent Maxima film s dugogodišnjim iskustvom rada u Hrvatskoj (Takva su pravila, Armin) i s inostranim partnerima (Kad svane dan). Doprinos hrvatskog umjetničkog i tehničkog osoblja sastoji se u jednoj od sporednih uloga, radu kompozitora i oblikovanju zvuka te postprodukciji slike i zvuka”.

Na poziv za podnošenje prijedloga za promociju audiovizuelnih aktivnosti i kreativnosti za koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom (1. rok, 11. jula 2019.) pristigle su 33 prijave, od čega je 27 razmotreno, a devet predloženo za sufinansiranje.