Dva crnogorska filmska projekta, „Obraz“ Nikole Vukčevića i „Četiri sahrane i vjenčanje“ Nikole Mijovića, biće predstavljena na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala „Tallinn Black Nights“ u okviru indistrijskog programa pod nazivom „Industry@Tallinn & Baltic Event“ koji se održava od 13. do 17. novembra, a predstavlja jedan od najvećih filmskih marketa na sjeveru Evrope.

 

Film Nikole Vukčevića „Obraz“ biće predstavljen u selekciji „International Works in Progress“ (međunarodni filmovi u proizvodnji) među 5 međunarodnih projekata, a najboljem će biti dodijeljena nagrada u iznosu od 7.000 eura. Vukčevićev film je ranije predstavljen i na filmskom marketu Kanskog filmskog festivala, gdje je imao dvije zatvorene projekcije. Producent filma Milorad Radenović i reditelj Nikola Vukčević će svoj projekat, koji je ranije podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i Filmskog centra Srbije, a nastaje u produkciji kompanija Galileo Production iz Podgorice i Cinnamon Films iz Beograda, predstaviti 17. novembra.

 

Radnja filma se dešava u periodu Drugog svjetskog rata, tokom kojeg, u 36 sata radnje filma, jedno progonjeno dijete, pokušavajući da se spasi od fašističke paravojne jedinice – koja mu je ubila roditelje i spalila selo, nalazi utočište u kući Albanca Nura Doke. Gospodar kuće će se suočiti sa moralnom dilemom: ili da preda dijete njegovim progoniteljima (i time pogazi viševjekovni kodeks svog naroda i lična uvjerenja) ili da riskira živote cijele porodice štiteći to nepoznato dijete – što ovoj dilemi daje prostor tragedije. Kroz priču o moralnim vrijednostima, obećanju, ljubavi i odrastanju, film preispituje cijenu pojedinačne ljudske žrtve, nadilazeći pitanja vjere i nacije, pitajući se na koji način će Nur odgovoriti ovom izazovu.

 

 

Mijovićev projekat u razvoju „Četiri sahrane i vjenčanje“ je selektovan za koprodukcijski market među 15 projekata iz cijelog svijeta, a on i producentkinja filma Maja Kecojević će imati priliku da svoj projekat predstave brojnim potencijalnim koproducentima, finansijerima, agentima prodaje i drugim donosiocima odluka koji će učestvovati u programu. Osim toga, oni će imati mogućnost da učestvuju i u obukama o temama kao što su marketing i distribucija u međunarodnom okruženju, mogućnosti digitalnih platormi i alternativne metode finansiranja. Ovaj projekat je ranije podržan do strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za razvoj scenarija i projekta, a nastaje u produkciji kompanije Parangal Film.

 

U okviru koprodukcijskog marketa biće dodijeljene i nagrade najboljim projektima, i to u kategorijama za najbolji projekat (u iznosu od 10.000 eura), nabolji pitch koju dodjeljuje renomirani časopis Screen International, kao i nagradu Producers Network namijenjenu perspektivnim mladim producentima, koja podrazumijeva besplatene propusnice za učešće u programu „Producers Network 2024“ koji se svake godine organizuje u okviru filmskog marketa Kanskog filmskog festivala.

 

Podsjećamo da su ove godine čak dva crnogorska filma selektovana u takmičarskim selekcijama na festivalu u Talinu, i to „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića koji će premijeru imati u glavnoj takmičarskoj selekciji 12. novembra, i „Supermarket“ Nemanje Bečanovića u takmičarskoj selekciji „Rebels With a Cause“ („Buntovnici s razlogom“), čija je premijera zakazana za 16. novembar.

 

Pored toga, festival u Talinu će 3. novembra otvoriti crnogorska manjinska koprodukcija „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, čiji je crnogorski koproducent Đorđe Vojvodić sa kompanijom Bitter Frames. Film se od danas može pogledati i u bioskopu “Cineplexx” u Podgorici.