Drugo izdanje programa „Ecoscope“, u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije, koji ujedinjuje filmske projekcije i razgovor na temu ekologije i zaštite životne sredine, biće održano od 1. do 7. aprila, na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba. U sklopu „Ecoscope-a“ zainteresovani će moći besplatno da pogledaju dva recentna dokumentarna filma i poslušaju razgovor stručnjaka o globalnom problemu zbrinjavanja otpada i zagađenju vazduha crnim ugljenikom.

„Van prostora i vremena“ (Matter Out of Place) čuvenog austrijskog dokumentariste Nikolausa Geyrhaltera (Our Daily Bread, 7915 km, Homo Sapiens) dobitnik je nagrade Pardo verde WWF na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Autor slijedi tragove otpada širom planete – od planinskih vrhova Švajcarske sve do Nepala, Maldiva i pustinja Nevade, kako bi ovjekovječio nastojanja ljudi da zagospodare nepreglednim količinama otpada. Jesu li prikupljanje, rezanje, paljenje i zakopavanje otpada sizifovski napori koji taj gorući problem rješavaju tek prividno?

U dokumentarcu „Tamni pokrov svijeta“ (Earth Beneath a Dark Lid) reditelj Amir Muratović prati pilota, fotografa, alpinistu i ekologa Matevža Lenarčića na putu oko svijeta ultralakom letilicom. Matevževa putovanja dobijaju dublje značenje nakon što upozna naučnika Grišu Močnika koji istražuje uticaj crnog ugljenika, drugog najvećeg uzročnika klimatskih promjena koje utiču na globalno zagrijavanje. Kao dio projekta „Green Light World Flight“, Matevž i njegov tim putuju od Sarajeva i Milana preko Afrike, Patagonije, Antarktika sve do Indije i Butana, stvarajući izvanrednu zbirku podataka kako bi nam pomogli da razumijemo gdje se čestice crnog ugljenika zadržavaju.

 

 

U segmentu programa pod nazivom „Ecoscope Talks“ učestvuju Jaka Kranjc, voditelj udruženja „Ekolozi bez granica“ (Slovenija) i Maja Prijatelj Videmšek, novinarka slovenskog dnevnika „Delo“, specijalizovana za teme ekologije i zaštite životne sredine. Razgovor će, kao i filmovi, biti dostupan besplatno za vrijeme trajanja programana teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

„Ecoscope“ je zajednički program filmskih manifestacija udruženih u Mrežu festivala Jadranske regije: Zagreb Film Festivala, Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma Beograd, Filmskog festivala Herceg Novi i Ljubljanskog filmskog festivala. Osmišljen je sa ciljem jačanja svijesti o očuvanju prirode i u nastojanju vodećih festivala regiona da svojim djelovanjem doprinesu pozitivnim društvenim promjenama. Na prvom izdanju projekta predstavljen je dokumentarac „Tajni život drveća“, a održano je krajem 2022. godine u bioskopima u svih pet država.

Projekat je sufinansiran sredstvima Potprograma MEDIA Programa Kreativne Europe.

 

Matter Out of Place:

https://www.youtube.com/watch?v=oPbTLnY1v08

Tamni pokrov svijeta:

https://vimeo.com/773943638