Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije EFA Young Audience Award po prvi put biće organizovana u potpuno virtuelnom formatu od 23. do 26. aprila.

 

Djevojčice i dječaci iz Crne Gore, uzrasta od 12 do 14 godina, zajedno sa svojim vršnjacima iz Evrope, imaće priliku da pogledaju tri nominovana filma i kao članovi internacionalnog omladinskog žirija glasaju za svog favorita 26. aprila. Virtuelna platforma Nagrade mlade publike omogućila je da se tinejdžerima iz Podgorice i Nikšića pridruže njihovi vršnjaci iz svih krajeva Crne Gore.

 

Tako ove godine crnogorski žiri čini 109 tinejdžera iz Podgorice, Nikšića, Bara, Budve, Danilovgrada, Herceg Novog i sa Žabljaka, koji će zajedno sa svojim mladim kolegama iz 32 evropske države 26. aprila odlučiti koji film će dobiti prestižnu nagradu Evropske filmske akademije.

 

Prijavljeni učesnici i učesnice dobili su svoj privatni Festival Scope nalog putem kojeg će u periodu od 23. do 25. aprila gledati filmove: „Moj brat juri dinosauruse“ (MIO FRATELLO RINCORRE I DINOSAUR, red. Stefano Čipani, 2019. ITA/ESP), „Roka mijenja svijet“ (ROCCA VERÄNDERT DIE WELT, red. Katja Benrat, 2019. DEU) i „Moje nevjerovatno ljeto sa Tes“ (MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS, red. Stiven Vauterlod, 2019. NLD/DEU).

 

U ovom periodu, prijavljeni učesnici iz cijele Evrope će imati priliku da učestvuju u online edukativnim filmskim radionicama i razgovorima sa autorima filmova, ali i da se upoznaju i diskutuju o filmovima sa vršnjacima iz Evrope. Ovaj vid filmske edukacije jedinstven je jer mladi ne samo da stiču znanja za bolje razumijevanje analiziranje filma, već su i u prilici da dožive iskustvo interaktivnog projekta koji se odvija istovremeno širom Evrope i preuzmu odgovornost aktivnih članova žirija respektabilne organizacije kao što je Evropska filmska akademija.

 

 

Organizatori EFA Young Audience Award u Crnoj Gori su za crnogorsku mladu publiku pripremili i niz on-line radionica o filmu i glumi sa istaknutim crnogorskim filmskim djelatnicima i glumcima članovima Udruženja glumaca Crne Gore u periodu od 23. do 30. aprila.

 

Nagradu mlade publike u Crnoj Gori organizuje NVO Podgorica film festival, uz podrsku Crnogorske Kinoteke. Filmski centar Crne Gore je partner Evropske filmske akademije i Nagrade mlade publike u Crnoj Gori. Događaj je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.