Komitet ministara Savjeta Evrope odobrio je 9. septembra, u Strazburu, reformu Eurimaža, predloženu na osnovu zaključaka najnovije spoljne evaluacije fonda.

Sa 41 državom članicom i više od 2.000 filmova podržanih za 30 godina postojanja, Eurimaž će izvršiti velike promjene u svom upravljanju, uspostavljanjem Izvršnog komiteta, koji će donositi svakodnevne upravljačke odluke i Upravnog odbora odgovornog za definisanje politika fonda i usvajanje pravila poslovanja. Proces selekcije će se, takođe, razvijati sa nezavisnim spoljnim saradnicima – stručnjacima iz filmske industrije koji procjenjuju kvalitet projekata koji apliciraju za podršku.

Reforma, čija bi detaljna primjena trebalo da bude finalizovana tokom 2021. godine, donijeće povećanje efikasnosti i transparentnost fonda Eurimaž, kako bi se bolje zadovoljile potrebe industrije koja je teško pogođena krizom javnog zdravlja.

Od osnivanja 1988. godine, Eurimaž je podržao 2.117 koprodukcija, u ukupnom iznosu od približno 613 miliona eura.

Podsjećamo da je, u prethodnom periodu, Eurimaž podržao i crnogorske koprodukcije: „Prvi maj“ reditelja Mladena Đorđevića (crnogorski koproducent: Adriatic Western), “Avenge / The Business of Revenge” rediteljke Marije Zidar iz Slovenije (crnogorski koproducent: Seagull Entertainment), “Stork” reditelja Ise Qosje (crnogorski koproducent: ABHO Film), “Sin” Ines Tanović (crnogorski koproducent: Cut-Up) i “Nebesa” Srđana Dragojevića (crnogorski koproducent: Montenegro Max Film). Ovi filmski projekti su, takođe, podržani od strane Filmskog centra Crne Gore.