Crnogorska manjinska koprodukcija “Bijelo se pere na devedeset“, slovenačkog reditelja Marka Naberšnika, u produkciji kompanije Perfo, podržana je od strane fonda Eurimaž iznosom od 149.000 eura.

“Bijelo se pere na devedeset” je dugometražni igrani film u koprodukciji kompanija iz Slovenije, Italije, Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Autori scenarija za ovaj film su Bronja Žakelj, Marko Nabrešnik i Maja Todorović. Crnogorski kopoducent je kompanija Protos Film.

Eurimaž je ovog puta, uz Naberšnikov film “Bijelo se pere na devedeset”, podržao još 25 evropskih koprodukcija. Detaljnije možete pročitati ovdje.

Sinopsis: “Bijelo se pere na devedeset” nadahnjujuća je priča o stvarnim događajima iz života nepoznate djevojke, kasnije i žene, Bronje Žakelj. Nju pratimo kroz tri različite životne faze. Ovo je inspirativna priča o odrastanju u kojoj pratimo protagonisticu kroz njenu borbu s ozbiljnom bolešću, kao i s psihološkim nuspojavama procesa liječenja koje uključuju i mijenjanje samog pogleda na svijet i ljude u njemu. Sve scene u filmu bazirane su na stvarnim događajima. Narativ filma utemeljen je na istoimenom autobiografskom romanu spisateljice Bronje Žakelj.

Na konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija 2022. godine, projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.