Dugometražni igrani film “Elegija lovora”, prema scenariju i režiji Dušana Kasalice, producentske kuće “Meander Film”, crnogorski je kandidat za 95. Nagradu američke Akademije filmske umjetnosti i nauke (Oskar) u kategoriji najbolji međunarodni film.

Odluku je jednoglasno donijela Selekciona komisija Ministarstva kulture i medija u sastavu: predsjednik komisije i producent Sehad Čekić, reditelj Gojko Berkuljan, glumica Žaklina Oštir, glumac Lazar Dragojević, glumica Milica Šćepanović, producentkinja Bojana Radulović i scenarista Stefan Bošković.

Priča prati Filipa, u interperetaciji Frana Lasića, uglađenog univerzitetskog profesora koji odlazi sa suprugom na odmor. Nakon nekoliko dana provedenih u ugodnom, monotonom ambijentu hotelske banje, njihov naizgleda idealan brak se završava. Čini se da Filipov život propada, ali okovan samopouzdanjem, on svaku novu situaciju u životu prihvati sa neobičnom lakoćom. Filip bježi od problema u malo selo i duboku šumu, gdje će sresti majku i zaljubiti se u djevojku koja je nekada bila zmija.

 

 

Glumačku ekipu pored Frana Lasića čine Savina Geršak, Nikolina Bogdanović, Momo Pićurić, Olivera Vuković, Draginja Voganjac, Lidija Kordić, Lidija Petrone, Zoran Trojanović. Direktor fotografije je Igor Đorđević, scenografkinja i kostimografkinja Natalija Vujošević, montažerka Jelena Maksimović, dok je producentkinja Jelena Angelovski.

“Elegija lovora” je svoju svjetsku premijeru imala 15. avgusta 2021. godine na Sarajevo Film Festivalu, a iste godine film je prikazan i na Hamburg Film Festivalu, kao i na ovogodišnjem Hercegnovskom filmskom festivalu. Film je nastao uz podršku Filmskog centra Crne Gore, u koprodukciji Meander Filma i Non-Aliged Films iz Beograda, a podržan je i od strane Filmskog centra Srbije.