Filmski centar Srbije danas je donio Odluku o dodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2019. godinu, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

Među projektima izabranim za sufinansiranje je i film “Elegija lovora” crnogorskog reditelja Dušana Kasalice. “Elegija lovora” je projekat firmi Meander Film iz Crne Gore i Non-aligned Films iz Srbije. Za ovaj projekat opredijeljena su sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara.

U obrazloženju se navodi: “”Elegija lovora” je jedan od onih filmova koje nije jednostavno objasniti riječima. Pun poetike, katkad i sa primjesama filozofskog, ovo je projekat koji se izdvojio od ostalih. Sa jedne strane originalan i osoben, a s druge strane krajnje jednostavan, ovaj tekst može biti izazov svakom reditelju. Premda je komisiji drago da je u prilici da podrži mlade autore, scenario za film “Elegija lovora” je inteligentan, promišljen i po njemu se ne može lako zaključiti kako je riječ o debitantu. To je svakako veliki kompliment za autora. Ipak, moramo iznijeti i određenu bojazan. Poigravanja mitovima i metaforama mogu predstavljati opasnost za mladog autora, pa se nadamo da će biti obazriv u realizovanju svojih zamisli. Najveća vrijednost koja krasi ovaj tekst je specifična atmosfera, koja će, iskreno se nadamo, biti adekvatno prenesena na film. Protagonista filma čiju sudbinu pratimo nije spreman da sluša, ne pokazuje empatiju, uvijek gradi emotivne zidove koji ga distanciraju od bliskih osoba, samozadovoljan je preko svake mjere, sve dok maske ne padnu, a mi proniknemo u njegov unutrašnji svijet koji ga razdire. Na osnovu snimljenog materijala koji je dat komisiji na uvid, fotografija lokacija i odabira glumaca, vjerujemo da će reditelj uspjeti da se izbori sa izazovima jednog ovakvog osobenog filma, te da će ovo ostvarenje imati dug i uspješan festivalski život.”

Film “Elegija lovora” je takođe podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na javnim konkursima, u kategorijama Razvoj projekta i Sufinansiranje proizvodnje kinematografskih djela.