Kratkometražni igrani film „Mar“ u režiji Milorada Milatovića, za koji scenario potpisuje Ilija Đurović, uvršten je u zvaničnu takmičarsku selekciju dva međunarodna festivala koja će se održati ovog oktobra – „Balkans Beyond Borders“ i “Filmski Front”.

 “Mar” je produkcija Giggling Goat Production-a iz Podgorice, a uz podršku od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje kratkometražnih  igranih filmova u toku pandemije Covid 19.

“Balkans Beyond Borders” je godišnji tematski festival kratkometražnog filma koji se svake godine održava u drugom gradu na geografskom području Balkana. Cilj festivala je da, putem projekcija kratkometražnih filmova, promoviše kulturološki diverzitet, ali i ukaže na goruće teme i probleme balkanskog područja. Ovogodišnje izdanje festivala će se održati u Bitolju u Makedoniji.

“Filmski front” je međunarodni festival kratkometražnog filma koji se održava svake godine u Novom Sadu. Ove godine će imati svoje jubilarno 20. izdanje. Glavni cilj ovog festivala je promocija mladih filmskih stvaralaca i njihove autorske vizije.

Film “Mar” je imao premijeru u februaru tekuće godine i od tada je prikazan na mnogim međunarodnim filmskim festivalima: Fribourg International Film Festival, Alicante Film Festival, Alameda International Film Festival, IbizaCinefest, Balkan Panorama Film Festival, L’Europe autour de l’Europe, European Film Festival Integration You and Me, Forteca International Film Festival, Youth Film Festival Skopje, Bihać Avantura Film Festival, Green Montenegro International Film Festival…

“Mar” je filmska priča o mladom paru koji već neko vrijeme živi zajedno, ali prolaze kroz emotivnu krizu. Radnja filma se odvija u jeku pandemije, a ovaj par koristi slobodan dan da odvedu Mar na jednodnevan izlet do kanjona Cijevne. Mar je starija sestra od djevojke koja pati od ASD-a. U toku izleta, par pokušava da obradi emotivnu situaciju u kojoj su se zadesili. Dok se njihov svijet urušava pritisnut spoljnim uticajima i unutrašnjim krizama, Mar, uz njih, postoji kao odvojen svijet. Svijet oslobođen „normalnih“ problema, svijet koji je istovremeno čist i strašan, jer je nepoznat…

 

 

Uloge u filmu tumače: Bojana MalinovskaAleksandar Gavranić i Maja Čampar.

Reditelj filma je Milorad Milatović, a scenario potpisuje Ilija Đurović. Direktorka fotografije je Nađa Stanišić, scenografkinja Andreja Rondović, a snimanje, miks i dizajn zvuka je radio Slobodan Bobo Stanišić. Za šminku je bila zadužena Bojana Kojičić, a za kostim Anja Vujošević. Pomoćnik režije je Branislav Milatović, asistent Stefan Radović, a sekretarica režije Biljana Dulović. Producent filma je Marko Jaćimović, a izvršni producent Miljan Vučelić. Montažu potpisuje Neda Živanović, kolor korekciju Nikola Marinković, a Vladimir Toni Pendo je bio zadužen za vizuelne efekte.