Svjetska premijera filma ”Koncentriši se, baba”, bosansko-hercegovačkog reditelja Pjera Žalice, otvoriće 26. Sarajevo Film Festival, a jednu od uloga u filmu tumači i poznati crnogorski glumac Branimir Bane Popović.

 

Pored njega, uloge u filmu ostvarili su i glumci iz regiona: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

 

Pjeru Žalici ovo je treći igrani film – nakon filmova ”Gori vatra” (2003) i ”Kod amidže Idriza” (2004).

 

“Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, sa takvim iskustvom trebalo bi da mi je to rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja”, izjavio je Žalica.

 

 

Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna se porodica, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

 

Film je sniman u Sarajevu u novembru prošle godine.

 

Scenario i režiju potpisuje Pjer Žalica, šminku je radila Lamija Hadžihasanović Homorac, snimatelj zvuka je Predrag Doder, dok je za dizajn zvuka bio zadužen Igor Čamo. Originalnu muziku za film potpisuje Dino Šukalo. Kostimografiju je radila Sanja Džeba, a scenografiju Sanda Popovac. Montažer filma je Redžinald Šimek, a direktor fotografije Almir Đikoli.

 

Film je produkcija Obala Art Centra, Sarajevo Film Festivala i Turske državne radiotelevizije, u okviru zajedničkog projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane.

 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održava se u periodu od 14. do 21. avgusta.