Dugometražni igrani film “Poslije zime”, rađen po scenariju i u režiji Ivana Bakrača, producentske kuće “Artikulacija film” biće prikazan na Filmskom festivalu u Kotbusu (Njemačka).

31. izdanje Filmskog festivala u Kotbusu počinje večeras, 2. novembra, kada će film “Poslije zime” imati svoju njemačku premijeru.

Film Ivana Bakrača je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem izdanju jednog od najprestižnijih filmskih festivala – Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovom VarimaKarlovy Vary International Film Festival, u okviru takmičarske selekcije East of the West Competition.

Film je prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne GoreHrvatskog audiovizuelnog centra, Filmskog centra Srbije, kao i Ministarstva kulture Crne Gore, a koprodukcija je Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske. Kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: Artikulacija Film (Crna Gora), ABHO Film (Crna Gora), Akcija Film (Srbija),Biberche Productions (Srbija), Maxima Film (Hrvatska) i Arizona Productions (France).

Film je priča o pet prijatelja u svojim kasnim dvadesetim, koji, rasuti po ostacima Jugoslavije, pokušavaju da sačuvaju svoja prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Svi se trude da žive samostalne živote, daleko od patrijarhalnih korijena, ignorišući loše ekonomsko stanje i ratnu prošlost regiona u kom žive. Tokom jedne godine, od proljeća do zime, uviđaju da im se mladost naglo završava, iako je to logičan rezultat dugogodišnjeg eskapizma. Poslije zime, svako od njih mora izgraditi novi svijet za sebe.

 

 

Producent filma je Ivan Đurović, a koproducenti su Maja Ilić, Nikolina Zečević, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Direktor fotografije je Dušan Grubin, dok montažu potpisuje Nataša Pantić. Dizajner zvuka je Dario Domitrović, a kompozitori su Alen i Nenad Sinkauz. Kostimografiju je radila Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović.

Glavne uloge u filmu „Poslije zime“ tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.

Film je ovogodišnji crnogorski kandidat za 94. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. godini.