Dugometražni igrani film “Sirin” u režiji Senada Šahmanovića, producentske kompanije “Cut-up”, nominovan je sa još 24 evropska filma za nagradu Arab Critics’ Award za 2023.

Ove godine, 85 istaknutih i uticajnih arapskih filmskih kritičara iz 15 zemalja arapskog govornog područja izabraće tri najbolja filma od 25 nominovanih, koji su predloženi od strane evropskih nacionalnih filmskih institucija, koje su ujedno članice mreže European Film Promotion (EFP). Filmski centar Crne Gore nominovao je film “Sirin” Senada Šahmanovića, koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala.

„Sirin“ je, od svjetske premijere do sada, prikazan na 10 međunarodnih filmskih festivala i crnogorski je kandidat za nagradu Oskar u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film, a rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Radnja filma prati Natali (Danica Ćurčić) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom buducnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru.

Koproducenti filma su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić. Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.

 

 

Nagradu Arab Critics’ Award for European Films ustanovili su 2019. godine Euorpean Film Promotion (EFP) i Arab Cinema Center (ACC).

Dobitnik ovogodišnje nagrade Arab Critics’ Award biće proglašen tokom Cairo International Film Festivala (CIFF).

Listu nominovanih filmova možete pronaći ovdje.