Film “Velika dostignuća” crnogorskog autora Nikole Vučinića pobjednik je 19. izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog filma – Filmski Front.

Filmski Front je održan od 28. do 31. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Na konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je više od 1000 prijava iz cijelog svijeta. Filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, koji je bio selektor ovogodišnjeg izdanja festivala, ostvarenja je svrstao u dvije takmičarske kategorije – Srbija/region i Međunarodna selekcija.

Pobjednika Srbija/region selekcije izabrao je žiri koji su činili reditelji: Nemanja Ćeranić, Jelena Gavrilović i Gvozden Đurić.

„Film „Velika dostignuća” kreće od filozofske teze, ali duhovitim i veselim rediteljskim postupcima lako i nepretenciozno donosi refleksiju našeg savremenog trenutka koja se ogleda u apsurdnom spoju teskobe, banalnosti i potisnute lepote”, navodi žiri u obrazloženju svoje odluke.

 

 

Radnja filma je smještena u malom mjestu, u kojem, tokom otvaranja zabavnog parka, gradonačelnik biva zamijenjen psihičkim bolesnikom koji će jednako uspješno odgovoriti zadacima koje jedan javni funkcioner obavlja.

Producenti filma su Miljan Vučelić i Vuk Vukadinović. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Crne Gore i Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Uloge tumače Pavle Ilić, Marija Backović i Stefan Vuković, direktor fotografije je Ivan Čojbašić, a dizajner zvuka Luka Barajević.

U saradnji sa Filmskim centrom Srbije, najboljem filmu je dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 100.000 dinara.