Crnogorski film „Živi i zdravi“, čiju režiju i scenario potpisuje Ivan Marinović, svjetsku premijeru imaće u okviru glavne takmičarske selekcije 27. izdanja filmskog festivala „Black Nights“ u Talinu u Estoniji, koji se održava od 3. do 19. novembra ove godine.

 

Ova živopisna mediteranska komedija prati mladi par prije i tokom svadbe. Vjenčanje, tradicija, običaj, ali i sukob novog i starog u prelijepom ambijentu primorja Crne Gore prikazani su kroz dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje, i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin. Veliko slavlje pretvara se u „farsu“ sa nizom neočekivanih obrta. Uzbudljiva situacija začinjena je naoružanjem i dinamitom, baš kako tradicija i običaji tog kraja nalažu.

 

Predstavljajući film, selektor filmskog festivala u Talinu, Edvinas Pukšta je rekao: „Ova dirljiva i eksplozivna crnogorska komedija ne govori samo o vjenčanju, već dočarava šarm tradicije koji se ironično miješa sa strogim društvenim pravilima, autentičnim lokalnim pjesmama i suludim običajima tokom porodičnih okupljanja. Prikriveno zamijeranje, skrivene  želje, kao i dobro poznate mane, raspiruju žestoki sukob u porodici koja se ne voli. Ivan Marinović je verovatno jedini Crnogorac koji je sposoban da iz nesreće, jada, sebičnosti, zavisti, bolesti, alkoholizma i pokvarenosti izvuče nevjerovatnu i urnebesnu priču. Njegova debitantska komedija “Igla ispod praga” proputovala je više od 50 festivala i uspostavila balkanski standard za komediju. Ovo je vješto napisana drama, koja je okupila impresivan broj talentovanih i nagrađivanih filmskih zvijezda, koja donosi vesele obrte, čudnovate i apsurdne šale, neprikladne situacije, kao i igru lažnih osmijeha.“

 

Film ”Živi i zdravi” je većinska crnogorska produkcija producentske kompanije Adriatic Western, a koproducenti su iz pet zemalja: Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjeverne Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

 

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Radio Televizija Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

 

Glumačku ekipu čine poznata imena iz regiona – Mirjana Joković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Snježana Sinovčić Šiškov, Momčilo Pićurić, Goran Slavić, Dejan Đonović, Dragana Dabović i drugi. Film je sniman u Crnoj Gori na poluostrvu Luštica i Portonovom.

 

Festival „Black Nights“ u Talinu je festival A kategorije, poznat i kao najveći filmski market na sjeveru Evrope.

 

Premijera filma se očekuje početkom 2024. godine.