Film “Živi i zdravi” crnogorskog reditelja Ivana Marinovića dobio je podršku na konkursu Filmskog centra Srbije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija.

 

Upravni odbor Filmskog centa Srbije usvojio je predloge konkursnih komisija za dodjelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2019. godinu, i to u nekoliko kategorija.

 

Кomisija Filmskog centra Srbije, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija radila je u sastavu: Stefan Orlandić (predsjednik), Mladen Matičević, Igor Turčinović, Milica Zarić i Maja Todorović.

 

Podržani igrani dugometražni filmovi u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija su: “Živi i zdravi” reditelja Ivana Marinovića, “Balur” reditelja Oktava Chelarua, “Garbura” reditelja Josipa Žuvana, “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice i „Snijeg i medvjed“ reditelja Selcena Erguna.

 

“Živi i zdravi” projekat je produkcijskih kuća Adriatic Western (CG) i Sense Production (SRB), koji je ranije podržan na konkursima Filmskog centra Crne Gore za razvoj scenarija i razvoj projekta. Takođe, projekat je dobio specijalno priznanje na CineLink koprodukcijskom marketu (CineLink Co-production Market 2019) u okviru Sarajevo Film Festivala, podršku SEE Cinema Network-a, te osvojio nagradu Krzysztof Kieslowski ScripTeast za scenario, tokom Kanskog filmskog festivala.

 

Iz obrazloženja Komisije: „Reditelj i scenarista Ivan Marinović se kao i u prethodnom filmu “Igla ispod praga” bavi ljudima i miljeom iz kog i sam potiče, i koristi ga na nabolje mogući način kako bi ispričao dirljivu i duhovitu priču koja se nenametljivo bavi savremenim i sveprisutnim problemima. Pri tom ne podilazi tipično festivalskim ukusima niti pokušava da ’jeftinim’ humorom privuče publiku.“

 

Kompletan tekst Odluke može se pročitati ovdje.