Sarajevo Film Festival juče je objavio spisak filmova u svim takmičarskim selekcijama ovogodišnjeg izdanja ovog najvećeg regionalnog filmskog događaja. Tri filmska ostvarenja, kao i producenti i autori iz Crne Gore dio su programa i festivalskih aktivnosti u okviru 26. izdanja festivala, koji će trajati od 14. do 21. avgusta.

Dva filma iz Crne Gore dio su takmičarske selekcije za najbolji dokumentarni film 2020. godine. Radi se o filmovima „Mir naše Gospe“, crnogorskog reditelja Vladimira Perovića (produkcija: Centar za kulturu Tivat) i „Zavjera“, autora Šemsudina Radončića (produkcija: Dokument – Podgorica). To su ujedno i svjetske premijere ova dva nova crnogorska dokumentarna filma.

Film „Velika dostignuća“, u režiji Nikole Vučinića, crnogorski je predstavnik u takmičarskoj selekciji za najbolji studentski film. “Velika dostignuća” je film nastao u produkciji Fakulteta dramskih umjetnosti – Cetinje, čiji je Vučinić student, a projekat je podržan i od strane Filmskog centra Crne Gore.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, 6 međunarodnu, 2 evropsku, 11 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

Ove godine selekcioni tim pod vodstvom Izete Građević, kreativne direktorice Sarajevo Film Festivala, pogledao je 750 filmova: 130 dugometražnih igranih, 220 dokumentarnih, 250 kratkih i 150 studentskih.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Jermenije, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Podsjećamo, svjetska premijera filma ”Koncentriši se, baba”, bosansko-hercegovačkog reditelja Pjera Žalice, otvoriće 26. Sarajevo Film Festival, a jednu od uloga u filmu tumači i poznati crnogorski glumac Branimir Bane Popović. Pored njega, uloge u filmu ostvarili su i glumci iz regiona: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

Cjelokupan program ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala možete pronaći ovdje.