Filmski centar Crne Gore će i ove godine, kao partner Evropske filmske akademije (EFA), uživo prenositi svečanu dodjelu Evropskih filmskih nagrada putem livestream prenosa na svom web sajtu – www.fccg.me

 

Evropske filmske nagrade dodjeljuju se od 1988. godine najboljim evropskim filmskim ostvarenjima. Ove godine već su dodijeljene nagrade u 8 kategorija, uključujući najbolju montažu, fotografiju, scenografiju, kostime, vizuelne efekte, a preostalih 10 pobjednika u glavnim kategorijama biće proglašeno na svečanoj ceremoniji koja se organizuje u subotu, 9. decembra u Berlinu, sa početkom u 19:30 časova.

 

 

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama za Nabolji film, scenaristu, reditelja, glumca, glumicu, kratki film, dokumentarni film, animirani film, kao i za najbolji debitantski film – nagradu koju dodjeljuje Međunarodno udruženje filmskih kritičara FIPRESCI. Više informacija o nominovanim filmovima možete pronaći ovdje.

 

Kadar iz filma “Anatomija pada”

 

Među nominovanim filmovima nalazi se i kanski pobjednik „Anatomija pada“ Džastin Triet, kao i „Uvelo lišće Akija Kaurismakija, koje je crnogorska publika nedavno imala priliku da odgleda u okviru Mjeseca evrpskog filma, koji je Filmski centar organizovao sa Crnogorskom kinotekom.

 

Dodjela nagrada  Evropske filmske akademije odražaće se u Berlinu, u subotu 9. decembra, sa početkom u 19:30h. Prenos ceremonije možete pratiti uživo preko web sajta Filmskog centra Crne Gore na ovom linku, ili klikom na kategoriju „European Film Awards“ na početnoj stranici našeg web sajta.