Direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović, sastala se danas sa rektorom Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimirom Božovićem, povodom razmatranja mogućnosti rješavanja deficitarnog kadra u filmskoj industriji. Sastanku je prisustvovao i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti doc. dr Edin Jašarović i prorektor za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković.

Direktorica Filmskog centra Crne Gore iskazala je spremnost da Centar podrži dokvalifikaciju studenata, s obzirom na to da je u Crnoj Gori deficitaran kadar koji je specijalizovan za kameru, zvuk, sliku, animaciju, kao i kadar koji se odnosi na sektor kostimografije i scenografije.

Božović i Jašarović su istakli da je u crnogorskoj kinematografiji ovo gorući problem koji zahtijeva izdatke, jer podrazumijeva angažovanje stručnjaka iz regiona i međunarodne filmske zajednice, te dobru međunarodnu saradnju i umrežavanja, radi dugoročnog razvoja filmskog kadra u Crnoj Gori. Božović je takođe kazala da Crna Gora ima specifičnosti i potencijale u ljudstvu, koje može promovisati i pozicionirati se, u perspektivi, kao konkurentna u filmskoj industriji.

Rektor Božović i prorektorka Peković su ukazali da je rješenje ovog problema moguće kroz programe cjeloživotnog učenja  i, u tom aspektu, uvezivanja umjetničkih fakulteta pod krovom Univerziteta Crne Gore: Fakulteta dramskih umjetnosti, Fakulteta likovnih umjetnosti i Muzičke akademije.

Pored toga, jedno od rješenja je i akreditovanje ljetnje škole u Crnoj Gori, uz umrežavanje sa regionalnim univerzitetima koji imaju katedre, kada je riječ o specijalizovanim profesijama u umjetničkoj industriji.

 

 

Direktorica Filmskog centra Crne Gore je izrazila zadovoljstvo u vezi sa ponuđenim rješenjima, koje će Centar podržati u daljoj saradnji i zajedničkim aktivnostima sa umjetničkim fakultetima Univerziteta Crne Gore, kao i zvanično formalizovati sa Univerzitetom u narednom periodu.

Podsjetimo da je sastanak ujedno i nastavak dosadašnje dobre saradnje Univerziteta Crne Gore i Filmskog centra, koji su ove godine potpisali i sporazum o formiranju Fonda za studentske filmove, čiji je cilj dalje unapređenje estetskog i tehničkog kvaliteta filmova koji se proizvode na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, kao organizacionoj jedinici Univerziteta.