Filmski centar Crne Gore je u prethodnom periodu intenzivirao saradnju sa regionalnim partnerima, pa je u junu mjesecu podržao projekte u oblasti filmske industrije kroz partnerstvo sa Hrvatskim audiovizuelnim centrom (HAVC) i Filmskim centrom Slovenije.

Kroz podršku Ponta Lopud Festivalu, Festivalu mediteranskog filma Split i programu posvećenom umrežavanju i profesionalnom usavršavanju glumaca iz regiona pod nazivom „ReActing as a Star“, Filmski centar je afirmisao i ohrabrio mlade filmske stvaraoce iz Crne Gore da razvijaju svoje profesionalne kapacite i usavršavaju se kroz edukativne programe, ali i predstavljanja i umrežavanja sa kolegama iz regiona i Evrope.

Od 15. do 17. juna, Filmski centar Crne Goreje, u saradnji sa MEDIA Deskovima iz Hrvatske, Austrije i Grčke, kao i sa Festivalom mediteranskog filma Split, organizovao radionicu pod nazivom „Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?“. Završni Pitching forum održan je 18. juna u Kinoteci Zlatna vrata.

Za učešće su bili odabrani projekti iz Crne Gore, Austrije, Hrvatske i Grčke, a crnogorski predstavnici su bili reditelj i scenarista Zvonimir Grujić i producent Miljan Vučelić, sa filmskim projektom “U jeku sezone“.

Vučelić je o svom učešću na ovoj radionici kazao: “Naše učešće u programu je značajno za projekat, s obzirom da radimo kratki igrani film koji se tiče teme Mediterana i koji je crnogorsko-hrvatska koprodukcija. Ovakvi događaji su veoma korisni s obzirom da se radi u malim grupama, pa imamo priliku razmijeniti iskustva i unaprijediti naše znanje bez pritiska koji često postoji na velikim događajima. Roshanak Behesht Nedjad je izuzetan mentor sa ogromnim međunarodnim iskustvom, raditi sa njom na ovakvom programu je neprocjenjivo. Takođe smo ostvarili kontakte i saradnje koji će nam koristiti u budućnosti”.

 

Grujić i Vučelić predstavljaju projekat u Splitu

 

Radionica koja je realizovana u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore, filmskim profesionalcima je pružila smjernice i odgovore na pitanja o najboljim načinima pripreme i prezentacije projekata pred stručnom javnosti – producentima, distributerima, agentima prodaje, ali i široj javnosti – publici.

 

Labudović, Ćulafić i Burić sa kolegama na programu “ReActing As A Star”

 

Nakon uspješno okonačnog prvog izdanja programa „ReActing as a Star“, Filmski centar Crne Gore potpisao je trogodišnji Memorandum o saradnji sa partnerima iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući kome su crnogorski glumci imali, a i u narednom periodu će imati, priliku da učestvuju u ovom jedinstvenom programu osmišljenom upravo za njihovo umrežavanje i profesionalno usavršavanje.

Drugo izdanje programa „ReActing as a Star“ organizovano je u Bledu od 15. do 17. juna, kao međunarodna platforma koju Slovenački filmski centar organizuje u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom, CineLink programom Sarajevo film festivala, Filmmakers.eu platformom i Međunarodnim udruženjem kasting direktora. Pored Filmskog centra Crne Gore, partneri na ovom programu su i Hrvatski audiovizuelni centar, Filmski centar Srbije i Filmska agencija Sjeverne Makedonije. Pored brojnih glumaca iz regiona, u programu „ReActing as a Star“ ove godine su učestvovali crnogorske glumice i glumci: Marija Maša Labudović, Petar Burić i Tihana Ćulafić.

 

Vuk Perović i Tihana Ćulafić

 

“Jako je bitno da postoji platforma kakva je “ReActing as a Star. Potrebna je zbog glumaca, jer konačno imamo neku vrstu konekcije sa predstavnicima talent agencija iz, ali i van regiona, sa kasting direktorima iz Velike Britanije, Amerike, ali i kolegama.”, izjavio je glumac Petar Burić.

Njegova koleginica, Tihana Ćulafić kazala je da čast i zadovoljstvo biti u grupi ljudi kakvu je okupio ovaj program – “Ovdje smo u prilici da čujemo preporuke, kako pratiti standarde u ovoj oblasti, kako se to radi u regionu, ali i šire, šta su načini i putevi kako se dobijaju uloge, kako se taj proces događa i to je stvarno veliko iskustvo i izazov za glumca”.

Glumica Marija Maša Labudović je izjavila: “Dospjela sam ovdje zahvaljujući programu Talents Sarajevo, dobila sam poziv i rado se odazvala. I divno je biti ovdje, među ovim ljudima, da dijelimo iskustva, unapređujemo sebe, da vidimo koje su to greške koje smo do sada pravili u glumačkom procesu, pa da ih eliminišemo. Zaista sam zadovoljna i stvarno je sve kako treba. U Crnoj Gori nemamo priliku da puno razgovaramo o samom procesu kastinga i audicija i šta je to što kasting direktori traže od nas glumaca. Slabo sarađujemo sa kasting agencijama, tako da je ovo jedan veliki plus koji može samo da doprinese mojoj karijeri i budućem radu.”

Filmski centar Crne Gore je, u okviru ovog programa, bio domaćin posebnog događaja koji je okupio učesnike, a na kome je predstavljen rad Centra, a Crna Gora promovisana kao filmska destinacija.

 

Glumac Edward Norton, reditelj Ruben Östlund i direktorica fotografije Urszula Pontikos sa učesnicima 3. Ponta Lopud Festivala

 

Takođe, nedavno je završeno i treće izdanje Ponte Lopud, festivala koje je kroz pet festivalskih dana pružio mogućnost talentima iz regiona za susret sa nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije i Lopud po treći put pretvorio u kreativno kulturno središte profesionalaca filmske industrije, mjesto susreta, razmjene ideja i uživanja u filmskoj umjetnosti. Među partnerima festivala bio je Filmski centar Crne Gore, a među učesnicima i crnogorski predstavnici – reditelj Ivan Salatić i glumac Lazar Dragojević. Oni su prošli kroz seriju predavanja i master klasova pod mentorstvom filmskih profesionalaca, koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju – glumac Edward Norton, reditelj Ruben Östlund i direktorica fotografije Urszula Pontikos. 

 

Aleksandra Božović, direktorica FCCG i Edin Jašarović, predsjednik Savjeta FCCG sa kolegama iz regiona

 

O svom učešću na ovom festivalu, glumac Lazar Dragojević je izjavio: “Festival mi je donio neka nova poznastva, neke nezaboravne trenutke, kao i neke nove saradnje. Bilo mi je zadovoljstvo biti dio istog i imati priliku da slušam predavanja velikih umjetnika. Željno iščekujem sledeću godinu i novi Ponta Lopud festival”.

Na festivalu su se našli predstavnici partnerskih institucija i organizacija, među kojima i direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović. Pored Filmskog centra Crne Gore, učešće filmskih profesionalaca i studenata iz regiona na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi: Filmski centar Srbije, Hrvatski audiovizualni centar, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenački filmski centar.

 

Ivan Salatić

 

Lazar Dragojević

 

Edward Norton i Ruben Östlund

 

Na festivalu su kao volonteri bili i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja – Jakša Minić, Andrej Pajković i Ana Ćulum.

Filmski centar Crne Gore nastaviće saradnju sa regionalnim partnerima u okviru do sada ustanovljenih programskih aktivnosti, kao i novih projekata koji nas očekuju u narednom periodu.