Filmski centar Crne Gore je, na ovogodišnjem izdanju MakeCoProDox Foruma, predstavio mogućnosti podrške koje pruža autorima i producentima dokumentarnih filmova. Peto izdanje MakeCoProDox Foruma održava se u Skoplju od 14. do 24. avgusta.

Forum se organizuje u cilju podsticanja regionalnih koprodukcija dokumentarnih filmova i otvoren je za producente i autore iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Fokusiran je na filmove u fazi produkcije ili postprodukcije, koji se snimaju ili proizvode u regionu.

Filmski centar Crne Gore predstavljen je u okviru panela “Balkan Film Centers – post-production possibilites“, a uslove i pogodnosti koje pruža Centar, kada su u pitanju koprodukcije dokumentarnih filmova, predstavila je mr Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju u FCCG. Predstavnici regionalnih filmskih fondova, nakon prezentacija u vezi sa mogućnostima u dijelu podrške koprodukcijama dokumentarnog filma, učestvovali su i na pitching sesijama projekata selektovanih za ovogodišnje izdanje Foruma.

 

 

 

Na ovogodišnjem MakeDox-u, prikazana je i crnogorska manjinska koprodukcija, dokumentarni film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”, rediteljke Mile Turajlić, čiji je koproducent Kino d.o.o. iz Podgorice.

Forum organizuju MakeDoxFilmska agencija Sjeverne Makedonije, Goethe Institute Skopje, Desk Kreativne Evrope Sjeverne Makedonije i Youth Cultural Centre Skopje.

Pored predstavljanja filmskih centara i agencija, kao i projekata, forum su obilježili i sastanci i diskusije učesnika.

Program 5. izdanja MakeCoProDox Foruma 2023 možete pronaći ovdje.