Filmski centar Crne Gore će i ove godine učestvovati na prestižnom American Film Marketu koji se održava od 1. do 5. novembra u Santa Monici, a događaj se usljed pandemije COVID-19 već drugu godinu za redom organizuje u online formatu.

 

 

Filmski centar će se predstaviti u okviru Location EXPO, segmentu marketa koji promoviše filmske lokacije producentima iz cijelog svijeta. Centar će u sklopu svog online paviljona predstaviti program „Film in Montenegro“ kojim promoviše Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju na festivalima i marketima širom svijeta, kroz pregled najatraktivnijih filmskih lokacija i potencijala Crne Gore, kao i podsticajnih mjera za strane producente (cash rebate), kojima se dodatno stimuliše razvoj kinematografskog sektora u našoj zemlji.

 

 

American Film Market je jedna od najznačajnijih platformi za razvoj i distribuciju filmova u Sjedinjenim Američkim Državama, koju od 1981. godine organizuje Independent Film & Television Alliance (IFTA), strukovno udruženje sa sjedištem u Los Anđelesu koje promoviše svjetske producente i distributere nezavisnih filmova i TV programa. Tokom pet dana marketa očekuje se blizu 7,000 učesnika iz preko 70 zemalja svijeta.