Filmski centar Crne Gore partner je ovogodišnjeg izdanja međunarodnog programa Kids Kino Lab, koji je posvećen razvoju scenarija i produkcijskim osnovama filmova i serija za najmlađu publiku. Cilj programa je podrška ambicioznim filmskim projektima za djecu, zasnovanim na najvišim umjetničkim i produkcijskim standardima evropske kinematografije.

U programu Kids Kino Lab 2021 našlo se 12 projektnih timova (scenarista i producent), među kojima je i crnogorski dugometražni igrani film „Planeta 7693“ reditelja Gojka Berkuljana, scenaristkinje Ane Vujadinović i producenta Marka Jaćimovića. Podsjećamo, projekat «Planeta 7693» podržan je na prvom konkusu za proizvodnju dugometražnih igranih filmova za djecu i omladine organizovanom od strane Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore.

Saradnja sa program Kids Kino Lab nastavak je aktivnosti Filmskog centra Crne Gore na unapređenju uslova u oblasti filmske edukacije, rada sa djecom i stvaranju novih filmskih publika. Projekte će, tokom sesija u januaru (JEF Festival, Antverpen, Belgija), martu (Filmski centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora), junu (Zlin Film Festival, Zlin, Češka) i septembru (Kids Kino Industry, Varšava, Poljska) voditi renomirani scenaristi i producenti, poput: Filipa Lazebnika (scenarista filmova Dizni studija: Mulan, Pokahontas i dr), Kirsten Bonen Rask (dugogodišnja saradnica Lars fon Trira i Urliha Zajdla) i Ronalda Krušaka (njemački producent).

Kids Kino Lab je inicijativa Departmana za edukaciju asocijacije New Horizons iz Poljske.

Više o programu možete naći na ovdje.