Creative Europe MEDIA deskovi iz Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Grčke i Slovenije organizovali su online program posvećen igranim TV serijama u razvoju, pod nazivom Series Rough Pitch – The Balkan Way, koji je održan u sklopu ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala i Ljubljanskog međunarodnog filmskog festivala.

Program Series Rough Pitch – The Balkan Way je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

Pitching događaj je održan 16. novembra, a bio je namijenjen projektima igranih TV serija u razvoju. Predstavljeno je osam projekata pred stručnim žirijem iz industrije: Martina Bleis (Co-Pro Series program Koprodukcijskog marketa u Berlinu), Cia Edström (TV Drama Vision Gothenburg) i Francesco Capurro (Series Mania Forum), Inès Huet (Series Mania Forum), Susanne Spellitz (ORF) i Gaia Tridente (MIA).

Žiri je nagradu u iznosu od 5000 eura, dodijelio projektu “Lady Driver” iz Srbije, za dalji razvoj, a uz to su dodijeljene i druge nagrade.

Poziv je bio otvoren za timove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Online radionicu “PITCHING PRIPREME” od 8. do 12. novembra 2021., vodile su iskusne međunarodne mentorke Valeria Richter, scenaristkinjai Helene Granqvist, producentkinja.

Događaj je organizovan u saradnji sa Hrvatskim audiovizualnim centrom, Bugarskim filmskim centrom, Filmskim centrom Crne Gore, Filmskim centrom Srbije, Zagreb Film Festivalom, Ljubljanskim međunarodnim filmskim festivalom, te uz podršku CED MEDIA Austrije i Italije (Torino).

Od 37 prijava iz svih devet zemalja, odabrano je 8 projekata i polaznika prvog izdanja “Series Rough Pitch – The Balkan Way”:

1. Albanija – “BANDA BALKANICA” (Andamion Murataj, scenarista)

2. Bugarska – “YOUR MAN TONY” (Decho Taralezhkov, scenarista, Kamen Kolarov, reditelj, Eleni Dekidis, producentkinja)

3. Crna Gora – “A HOUSE OF OBODIN” (Teodora Kipa, scenaristkinja, Branimir Žugić, producent)

4. Grčka – “GLITTER VILLE” (Asimenia Tsali, scenaristkinja, Adonis Tsistrakis, scenarista i reditelj)

5. Grčka – “FATES AND FURIES” (Paul Typaldos, scenarista i reditelj)

6. Hrvatska – “LIMITED RANGE” (Mateja Posedi, autorka)

7. Hrvatska – “TOMORROW NEVER COMES” (Veno Mušinović, autor, Tamara Babun, producentkinja)

8. Srbija – “LADY DRIVER” (Anđela Dubljević, Bojana Babić, scenaristkinje)