Međunarodni koprodukcijski forum Young Horizons Industry 2023, održava se po sedmi put od 03. do 06. oktobra ove godine u Varšavi. Filmski centar Crne Gore je i ove godine jedan od partnera programa Producers LINK koji se organizuje u okviru YHI koprodukcijskog foruma.  U grupi od 17 selektovanih učesnika našla se i crnogorska producentkinja Jelena Šoškić (Media Solution).

Forum je fokusiran na evropske projekte u razvoju, ranoj fazi produkcije ili u post produkciji. Program Young Horizons Industry foruma činile su konferencije, prezentacije, pitching sesije najzanimljivijih dječijih koprodukcija, ali i radionice o vođenju marketinških kampanja, distribuciji i programa koji analiziraju evropsko audiovizuelno tržište za djecu.

 

 

Young Horizons Industry i Cinekid tokom ovog mjeseca nastavljaju sa aktivnostima koje će ponovo okupiti učesnike programa Producers LINK – trening obuke za producente koji rade na audiovizuelnim sadržajima za djecu. Program je kreiran sa ciljem da stimuliše producente visokokvalitetnih sadržaja, panevropskih koprodukcija namijenjenih djeci. Za ovogodišnje izdanje Producers LINK-a selektovano je 17 producenata iz zemalja brojnih partnerskih organizacija, među kojima je i Filmski centar Crne Gore, a koji je na forumu predstavila Marija Nikčević, savjetnica za međunarodnu saradnju i promociju.

 

Viola Gabrielli predstavlja partnere programa Producers LINK

 

Marija Nikčević na predstavljanju partnera i učesnika programa Producers LINK

 

Šoškić je u vezi sa svojim učešćem na Producers LINK-u izjavila: “Ovakvi programi su ujedno i sjajne šanse za povezivanje i umrežavanje sa drugim mladim stvaraocima iz filmske industrije. Tokom nekoliko dana, imala sam priliku da razgovaram sa filmskim producentima, rediteljima i scenaristima iz različitih evropskih zemalja, da razmijenim iskustva i dobijem neke sjajne savjete za dalji rad na filmu “Selling the truth”. Pitchinzi su mi bili posebno zanimljivi i zaista je bilo sjajnih, tako da se iz Varšave vraćam sa novim idejama i inspiracijom.”

Jelena Šoškić, producentkinja – učesnica Producers LINK programa

 

Fokus ovogodišnjeg Producers LINK programa bili su razvoj projekta, publike, kao i prezentacioni aspekti filmskih projekata.

Pored crnogorskog partnera, tu su bili i Catalan Films, HAVC, German Children’s Media Foundation – KIDS Regio, Filmski centar Grčke, Young Horizons Industry, Nacionalni filmski centar Letonije, Nacionalni filmski institut Mađarske, Filmski fond Holandije, Norveški filmski institut i Slovački filmski institut. Partner programa je Ambasada Kraljevine Holandije u Poljskoj.

Program se završava realizacijom Cinekid for Professionals u Amsterdamu, koji će trajati od 24. do 27. oktobra 2023. Young Horizons Industry fokusiran je na centralnu i istočnu Evropu, dok je Cinekid for Professionals više međunarodno orijentisan.

 

 

 

Pored Filmskog centra Crne Gore, kao crnogorskog partnera na programu, tu su i Catalan Films, HAVC, German Children’s Media Foundation – KIDS Regio, Filmski centar Grčke, Kids Kino Industry, Nacionalni filmski centar Letonije, Nacionalni filmski institut Mađarske, Filmski fond Holandije, Norveški filmski institut i Slovački filmski institut. Partner programa je Ambasada Kraljevine Holandije u Poljskoj.

Detaljnije o ovogodišnjem izdanju foruma Young Horizons Industry, možete čitati na https://industry.younghorizons.pl