Filmski centar Crne Gore podržaće sedam projekta u kategoriji manjinskih koprodukcija u iznosu od 240.000,00 eura.

To je rezultat Odluke Savjeta, na prijedlog stručnih konsultanata, koje su činili Varja Đukić, glumica, Gojko Berkuljan, reditelj, Stefan Bošković, scenarista.

Na osnovu Odluke podržani su sljedeći projekti: “Smrt djevojčice sa žigicama” (Goran Kulenović, Hrvatska), “Goli Otok – Ostrvo na dnu” (Miloš Radivojević, Srbija), “Prvi maj” (Mladen Đorđević, Srbija), “Čuvari formule” (Dragan Bjelogrlić, Srbija), “Sestra” (Dina Duma, S. Makedonija), “Majka Mara” (Mirjana Karanović, Srbija), “Dosije Labudović” (Mila Turajlić, Srbija).

Za projekat „Smrt djevojčice sa žigicama”, reditelja Gorana Kulenovića, stručni konsultanti su naveli da je u pitanju “vješto osmišljena detektivska priča koja se bazira na autentičnim karakterima, lucidnim raspletima i narativu koji upućuje na višeslojnost scenarija. Kombinovanje duhovitih sekvenci i bizarnih minijatura donosi još nekoliko nivoa tumačenja ovog koncizno osmišljenog djela”. Projekat “Goli otok – Ostrvo na dnu“, reditelja Miloša Radivojevića, “donosi novi ugao gledanja na brutalne golootočke represije. S veoma autentičnom i snažnom rediteljskom vizijom autor pomjera perspektivu iz koje posmatramo brojne transformacije likova, njihovu borbu i posljedice koje neminovno objašnjavaju našu sadašnjost”. Projekat “Prvi maj”, reditelja Mladena Đorđevića, “propituje mogućnosti ljudskih potencijala i potrebu za pobunom. Suprostavljene grupe su začaurene u tranzicionom okviru iz socijalističkog u kapitalističko društvo i odbačeni, snagu pronalaze u bijegu od nepravde. Vještim scenarističkim mehanizmima, autor transformiše karaktere kroz suptilne postupke likova koji variraju između realizma i fantastike”. “Čuvari formule”, reditelja Dragana Bjelogrlića, je “triler smješten u ambijentu prijetnje nuklearnog rata. U pitanju je snažna psihološka drama prožeta konstantnom tenzijom koju proizvodi klaustrofobija prostora i likova. Cijeli scenario je koncipiran po principu sudara: sudara ambicije i etike, emocije i racije, pokretača i opstanka. Iz niza narativnih i metafizičkih okršaja djelo donosi optimističan stav dobra nad zlom”. Stručni konsultantni su projekat pod nazivom “Sestre”, rediteljke Dine Dume, ocjenili kao “emotivnu, oštru i ubjedljivu priču o ženskom prijateljstvu, o putovanju – realističkom i simboličkom. Scenario daje uvjerljivu sliku odrastanja, funkcionisanja suprotnosti, sazrijevanja i preispitivanja sopstvenih namjera. Protkan mnoštvom žanrova, scenario dobija dovoljan prostor da junakinje dovede do potpunog ogoljavanja”. Projekat “Majka Mara”, rediteljke Mirjane Karanović, “ukazuje na generacijski jaz, nepoznavanje i nerazumijevanje među najbližima. Scenario je koncipiran kao konstantan pad junakinje, koja mora udariti o dno, da bi nastupilo buđenje i ponovni uspon. Opis današnjice iz ugla uspješne žene otvara mnoga pitanja s kojima se svakodnevno suočavamo, i kroz jasan koncept “Majka Mara” svjedoči o bezočnosti savremenog društva”. Projekat “Dosije Labudović”, rediteljke Mile Turajlić, je “posvećen Titovom kamermanu i heroju Alžira, i otkriva pozadinsku priču o burnim događajima od prije pola vijeka kroz iskustvo čovjeka koji ih je snimao. “Dosije Labudović” je priča koja nas vodi “iza scene” gdje prisustvujemo značaju filmskih slika i njihovoj moći da preispituju, mijenjaju društvo i stvaraju pravedniji ljudski poredak”.

Ovdje možete pogledati Odluku.