Filmski centar Crne Gore od ove godine je član Evropske mreže filmskih komisija EUFCN.

 

EUFCN (European Film Comissions Network) je neprofitna organizacija koja podržava i promoviše evropsku filmsku industriju i kulturu. Osnovana je 2007. godine u Briselu, a njen glavni cilj je stvaranje jake mreže najaktivnijih filmskih komisija u Evropi, kao i razmjena informacija i iskustava među članovima i stvaranje boljih uslova za internacionalna snimanja širom evropskog kontinenta.

 

Među ostalim aktivnostima koje sprovodi EUFCN jedna od važnijih je i promovisanje aktivnosti javnih institucija, evropske zajednice, filmskih komisija cjelokupne filmske industrije, zatim sprovođenje projekata finansiranih od strane Evropske Unije, kao i podrška formiranju i razvoju novih filmskih komisija u Evropi.

 

Članstvo u EUFCN direktor Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić je prokomentarisao: „Naši dosadašnji napori da promovišemo Crnu Goru kao film-friendly destinaciju su već pokazali obećavajuće rezultate, imajući u vidu brojna ograničenja sa kojima se susrećemo kao zemlja niskog produkcionog kapaciteta. Svjesni smo da ukoliko želimo da dostignemo najviše profesionalne standarde i primijenimo najbolje prakse, moramo računati na podršku ključnih evropskih institucija u kinematografskom sektoru, a EUFCN je jedna od njih. Ovo je posebno važno u periodu COVID-19 pandemije koja ubrzano mijenja ustaljene načine proizvodnje i distribucije kinematografskih djela i zahtijeva od svih nas još jaču međunarodnu saradnju.“

 

U svojoj mreži EUFCN broji blizu stotinu članova, sastavljenih od lokalnih, regionalnih i nacionalnih filmskih komisija. Mrežom upravlja Bord direktora koji broji osam članova, biranih iz reda najuglednijih predstavnika filmskih komisija Evrope. Sjedište EUFCN-a je u Briselu.